image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Dani Tome Arhiđakona

Očuvanje sjećanja na istaknute povijesne ličnosti, događaje i procese jedna je od temeljnih pretpostavki civiliziranog društva. Istina i sjećanje baštine onu snagu koja uvijek iznova postavlja pred nas nepobitne činjenice iz naše prošlosti. U skladu s tim, Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ nastoji promicati i popularizirati brojne teme iz hrvatske i svjetske povijesti. Tako je i svibanj 2015. godine obilježen prigodnim programom pod nazivom „Dani Tome Arhiđakona“. Odabirom naslova ukazuje se na istaknutog splitskog klerika, pravnika i kroničara izuzetno važnog za hrvatsku historiografiju, koji je, kako nas obavještava njegov epitaf u crkvi sv. Frane na Obali, umro godine Gospodnje 1268., osmoga dana mjeseca svibnja. Ujedno, po njemu je Udruga i dobila ime. Cjelokupan program bio je podijeljen na tri ciklusa studentskih izlaganja različite tematike koja su se odvila od 4. do 8. svibnja.

Prvim ciklusom obilježena je 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak“. U razdoblju od 2. do 4. svibnja 1995. godine,  pripadnici  hrvatske vojske i specijalne policije iskazali su odlučnu namjeru Hrvatske da  se uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području. Spomenom na ove događaje predstavljeno je zapadnoslavonsko bojište  u razdoblju od 1991. do 1995. godine te organizacija, tijek i rezultati oslobodilačkih operacija hrvatske vojske u posljednjim godinama rata. Posebnim angažmanom ostvaren je i prikaz tijeka i okolnosti vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u Slobodnoj Dalmaciji. Ciklus je zaključen osvrtom na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, proces kojim je nakon gotovo sedam godina od početka rata ostvarena teritorijalna cjelovitost Republike Hrvatske.

U drugom dijelu predavanja studenti povijesti predstavili su vlastite radove i istraživanja s područja povijesnih znanosti. Uz prikaze Bitke kod Siska 1593., prosvjetiteljstva u Hrvatskoj te otkrića Amerike, izložena je i zanimljiva tema lokalnog karaktera; splitski škver i njegovi radnici u prvoj polovici 20. st. Kao zaključne teme dvodnevnog ciklusa prikazana su odabrana poglavlja iz zbornika radova „Toma Arhiđakon i njegovo doba“, objavljenog povodom međunarodnog znanstvenog skupa održanog 2000. godine u Splitu.  

Treći dio odnosi se na 8. svibnja 1945. godine, dan kada je na snagu stupila bezuvjetna kapitulacija Njemačke. Uvodnim izlaganjem predstavljena je ofenziva u Ardenima, iznimno važna prekretnica zbivanja na zapadnoj bojišnici. Dramatične poslijeratne prilike ilustrirane su osvrtom na Bitku za Odžak te bleiburšku tragediju iz svibnja 1945. godine, dok je zaključna tema iznijela svjedočanstva suvremenika iz mjesta Vinišće kraj Trogira. U nastavku programa, 14. svibnja, izlagači su predstavili kronologiju završnih operacija Drugog svjetskog rata na tlu Europe te okviran prikaz istovremenih zbivanja na prostoru današnje Republike Hrvatske. Cjelokupan program održan je na adresi Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te u prostoru multifunkcionalne dvorane sjevernog tornja Sveučilišne knjižnice u Splitu.

autor: Ivan Čarić

izvor: časopis Humanist, broj 3

foto: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.