image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Regnum Croatorum na Sveučilištu u Mostaru

Nakon prvog obilježavanja obljetnice smrti kraljice Jelene Slavne i krunidbe kralja Zvonimira u Klisu i Solinu 8. listopada 2014. godine u projekt oživljene povijesti i arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ uz studentice Ekonomskog fakulteta u Splitu uključile su se studentice i studenti arheologije Filozofskog fakulteta u Mostaru. Naime, prezentacija arheoloških lokaliteta iz starohrvatskog razdoblja na području Podstrane, Žrnovnice, Solina, Klisa, Kaštela, Trogira i Splita bi u svakom slučaju bila nepotpuna ako uz historiografski i ekonomski ne bi bio prisutan i arheološki aspekt. Zahvaljujući budućim arheolozima - kolegicama i kolegama iz Mostara svaki spomenuti lokalitet je iscrpno opisan i predstavljan i s arheološkog gledišta. Na taj smo način dobili cjelovitu sliku materijalnih ostataka svih arheoloških lokaliteta uključenih u projekt „Regnum Croatorum“ koja je u svakom slučaju neophodna za daljnju prezentaciju tih lokaliteta široj javnosti.

Kako bi rezultati višemjesečnog rada studentica i studenata povijesti i ekonomije iz Splita te studentica i studenata arheologije iz Mostara bili predstavljeni javnosti članovi Udruge „Toma Arhiđakon“ na poziv svojih mostarskih kolegica i kolega posjetili su grad na Neretvi.  Tako je 18. ožujka 2015. godine u amfiteatru „Vjekoslav Klaić“ Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru predstavljen međunarodni projekt oživljene povijesti i arheološkog turizma „Regnum Croatorum“. Tom su prilikom kolegice i kolege, studentice i studenti arheologije: Dijana Krešić, Luka Golemac, Ivana Čačija, Ivana Budimir, Fani Barkiđija, Slavko Popović i Zrinka Vekić predstavili svoje vrijedne radove o pojedinim arheološkim lokalitetima iz starohrvatskog razdoblja na području Podstrane, Žrnovnice, Solina, Klisa, Kaštela, Trogira i Splita.

Tako je i u gradu na Neretvi, nakon predstavljanja u Splitu tj. u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika tijekom Noći muzeja 2015. godine, javnosti predstavljen ovaj zanimljivi projekt koji za svoj cilj ima prezentaciju navedenih arheoloških lokaliteta iz povijesno-arheološke te ekonomsko-turističke perspektive uz ostvarivanje što bolje suradnje između budućih povjesničara, ekonomista i arheologa kako bi studentice i studenti različitih usmjerenja detaljno i cjelovito s različitih aspekata osmislili projekt arheološkog turizma vezan uz starohrvatske lokalitete na širem splitskom području.

Kolegica studentica arheologije Dijana Krešić i voditeljica predstavljanja projekta „Regnum Croatorum“ u Mostaru je tom prilikom naglasila:  „Smatramo kako ovim projektom možemo pomoći da se arheološki spomenici koji su zaboravljeni i slabo poznati javnosti bolje prezentiraju, da se napokon vidi njihova prava vrijednost, a samim time potaknemo daljnja istraživanja kako bi se i druga nalazišta spasila od zaborava“.

Kao uvod u predstavljanje projekta „Regnum Croatorum“ održana je kratka prezentacija aktivnosti Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“, kako bi se kolegice i kolege iz Mostara bolje upoznale s aktivnostima splitskih studentica i studenata povijesti. Predstavljanje aktivnosti Udruge „Toma Arhiđakon“ i projekta „Regnum Croatorum“ u Mostaru 18. ožujka 2015. godine bilo je iznimno uspješno na zadovoljstvo svih sudionika, a kao zalog buduće suradnje između mostarskih i splitskih kolegica i kolega najavljena je i ideja prezentacije arheoloških lokaliteta iz starohrvatskog razdoblja na području Bosne i Hercegovine s aspekta arheologije, povijesti i ekonomije, odnosno njihova eventualnog uključivanja u širi okvir projekta „Regnum Croatorum“.

autor: Mate Božić

O predstavljanju projekta "Regnum Croatorum" na Sveučilištu u Mostaru pisali su i web portali:

treci.ba: Projekt arheološkog turizma "Regnum Croatorum"

aheon.org: Predstavljanje projekta arheološkog turizma "Regnum Croatorum"

foto: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.