image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Studenti Splitu: "I mi studiramo, zar ne?"

U organizaciji Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ od srijede 8. svibnja 2013. godine i 745. obljetnice smrti Tome Arhiđakona do subote 11. svibnja održao se niz događanja pod zajedničkim nazivom “Studenti Splitu!”. Program je započeo u srijedu 8. svibnja edukativno-glazbenom večeri pod nazivom “Split jednakih šansi” koja se održala u prostorijama Umjetničke akademije na Tvrđavi Gripe u Splitu. Večer je započela obraćanjem studenta s invaliditetom Ivana Bogdanovića koji je publiku kratko upoznao s programom koji slijedi, te naznačio poteškoće na koje nailaze njegove kolege s invaliditetom prilikom studija. Potom se publici obratila Aleksandra Kardum iz Centra za autizam Split koja je sa svojim učenikom izvela kratak program, te predstavila rad Centra za autizam Split. Potom su uslijedila studentska pitanja o autizmu, što je bila jedinstvena prilika da se splitske studentice i studenti detaljnije upoznaju s autizmom, kako živjeti s njim te kako se takvoj djeci prilagoditi. Nakon edukativnog dijela večeri uslijedio je glazbeni dio programa, odnosno koncert pijanista Mladena Grgića koji je izveo djela Franza Liszta (1811. – 1886.): Apres une lecture du Dante (Poslije čitanja Dantea) – Fantasia quasi sonata i Roberta Schumanna (1810. - 1856.): Simfonijske etide u cis-molu, op. 13.

U subotu, 11. svibnja, u dvorani fra Karla Balića, na Franjevačkom klerikatu fra Ante Antića u Splitu, održana je konferencija o obrazovanju osoba s invaliditetom: “I mi studiramo, zar ne?”. Svrha konferencije, organizirane na inicijativu slijepoga studenta povijesti Ivana Bogdanovića, bila je senzibiliziranje hrvatske javnosti o problemima, ali i mogućnostima na koje osobe s invaliditetom nailaze. Osim toga, cilj konferencije bio je pokazati splitskim studentima nastavničkog smjera kako se ophoditi prema učenicima s invaliditetom prilikom održavanja nastave te ukazati na diferencijacije prilikom procesa studiranja između Splita i ostatka Hrvatske, pozitivne i negativne, te profilirati Split u hrvatski centar za studiranje osoba s invaliditetom. Nakon uvodnih pozdrava u prvom redu dr. sc. Marka Trogrlića, dekana Filozofskog fakulteta u Splitu, Anke Slonjšak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Tomislava Kilića, prorektora Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Nevena Budaka, posebnog savjetnika za znanost predsjednika vlade Republike Hrvatske i Mate Božića, predsjednika Udruge studenata povijesti “Toma Arhiđakon”, uslijedila su pojedina izlaganja.

Tako je Andreja Raguž s Ekonomskog fakulteta u Splitu prezentirala temu: “Može li student s invaliditetom biti poduzetnik?”; Jelena Babić s Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije u Splitu temu: “Važnost arhitekture u životu osoba s invaliditetom”; Ivan Bogdanović s Filozofskog fakulteta u Splitu temu: “Povijesni presjek obrazovanja osoba s invaliditetom”; Mario Mandurić s Pravnog fakulteta u Splitu temu: “Pravni položaj osoba s invaliditetom”; Maja Kovačić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu temu: “Asistivne tehnologije”, te Matea Mihaljević Jurković s Filozofskog fakulteta u Splitu temu: “Paraolimpizam kroz povijest”. Nakon pauze za kavu uslijedilo je izlaganje gospodina Jasena Boke, ravnatelja drame HNK Split: “Ujedinjeni u različitosti”. Poslije pauze za ručak organizirana je diskusija s temom diferencijacije prilikom procesa studiranja između Splita i ostatka Hrvatske. Konferencija je zaključena projekcijom filma “Miris žene” adaptiranog za slijepe svim zainteresiranim splitskim studentima i profesorima.

foto: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.