image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Zadarski "Jadranski susreti" 2013.

Predstavnici Udruge studenata povijesti “Toma Arhiđakon” od 25. do 28. travnja 2013. godine sudjelovali su na međunarodnom studentskom historiografskom seminaru “Jadranski susreti” koji se ove godine održao u Zadru. “Jadranski susreti” okupljaju prvenstveno studentice i studente povijesti na sveučilištima smještenima na obalama Jadranskog mora u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji, iako mogu sudjelovati i studenti povijesti te srodnih disciplina sa sveučilišta iz navedenih zemalja koja se ne nalaze na Jadranu, uz uvjet da čine 1/4 ukupnog sudioništva. Osim Hrvatske, Italije i Slovenije trenutno se nastoje uključiti i kolegice i kolege iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore. “Susreti” se organiziraju s ciljem poboljšanja sveučilišne suradnje, obrazovanja i studentskih aktivnosti, te predstavljaju vrstu seminara u okviru kojih sudionice i sudionici kroz radionice izražavaju vlastita stajališta o temi koju sami odaberu, a koja je neposredno vezana uz središnju temu seminara. Tako su “Jadranski susreti” u Zadru 2013. godine okupili dvadesetak studentica i studenata, a obuhvatili su sljedeće radionice: Migracije obalnog stanovništva, Igre na Jadranu, Jadranska pjaca, Razvoj jadranske brodogradnje i Historiografija, dok je središnja tema bila: Jadran – svjetsko more.

Seminar je otvoren na Odjelu za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zadru uz pozdravne riječi predsjednice Udruge studenata povijesti Zadar – ISHA-e Zadar Paole Marinčić i zamjenika pročelnika zadarskog Odjela za povijest prof. dr. sc. Ante Bralića. Drugog dana seminara sudionici su izlagali odabrane teme u pojedinim radionicama. Tako je radionica Migracije obalnog stanovništva problematizirala fenomen iseljavanja i doseljavanja na Jadranskom moru od grčkih kolonija pa sve do XX. stoljeća. Radionica Igre na Jadranu istaknula je ulogu Jadranskog mora u okviru vojnih i političkih sukoba. Radionica Jadranska pjaca tematizirala je formiranje jakih trgovačkih središta na obalama Jadranskog mora, dok je pitanje jadranske brodogradnje problematizirano u radionici Razvoj jadranske brodogradnje, počevši od antičkog razdoblja i liburnskih lađa, preko srednjeg vijeka i dubrovačke brodogradnje, do novog vijeka i riječke brodogradnje. Radionica Historiografija aktualizirala je neke od dostupnih izvora, kao i novijih historiografskih koncepata o Jadranskom moru. Nakon što su sva izlaganja prezentirana, a pitanja i rasprave dovršene izvedena je zaključna riječ koja se održala na izrazito prikladnoj lokaciji, uz samo more i poznate zadarske morske orgulje. Nakon samih radionica uslijedila je konferencija pod nazivom “Jadran – svjetsko more” na kojoj su izložene teme: „Hrvati u izgradnji Sueskog kanala“ dr. sc. Roberta Lončarića; “Kontinuiteti i diskontinuiteti naseljenosti i u obliku naselja na istočnoj jadranskoj obali kao odraz kulturoloških razmjena u ranom novom vijeku” dr. sc. Tee Perinčić,  “Jadran u napoleonskim ratovima” dr. sc. Matea Bratanića, te “Jadran u kontekstu hladnog rata” mag. hist. Branka Kasala.

Trećeg dana seminara sudionice i sudionici su s prof. dr. sc. Anamarijom Kurilić i dr. sc. Valentinom Zovko posjetili zadarski samostan sv. Frane u kojem je 1358. godine sklopljen Zadarski mir između Mletačke Republike i kralja Ludovika Anžuvinca kojim su se Mlečani zakratko odrekli svojih pretenzija na Dalmaciju. Potom su posjetili zadarski antički forum čiji počeci sežu u I. st. prije Krista, te stalnu izložbu crkvene umjetnosti samostana i crkve sv. Marije osnovane u XI. stoljeću. Osim toga, posjetili su i katedralnu crkvu sv. Stošije (Anastazije), a u Ninu najmanju “katedralu” na svijetu, odnosno crkvu Sv. Križa, kao i Muzej ninskih starina u kojem su posjetitelji, između ostalog, imali priliku vidjeti arheološki materijal iz starohrvatskih grobova te rekonstrukciju broda iz starohrvatskog doba. U Biogradu su posjetili Zavičajni muzej u kojem se čuva bogato blago potopljenog mletačkog broda iz XVI. stoljeća, a pretpostavlja se da se natovareni mletački trgovački brod potopio daleke 1583. godine u Pašmanskom kanalu, u bilizini otočića Gnalić, smještenu nekoliko milja južnije od Biograda. Nakon obilaska bogate kulturne baštine Zadra i zadarskog kraja predstavnici pojedinih studentskih organizacija su se okupili u Zadru kako bi raspravljali o daljnjoj budućnosti i razvoju “Jadranskih susreta”. Seminar je završen u večernjim satima uz zabavni dio susreta i druženje sudionika.

Jadranski susreti: https://regskordinator.wordpress.com/jadranski-susreti/

foto: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.