image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Izložba: "Antički mozaici iz Ravenne"

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu od 2. lipnja do 13. srpnja 2013. godine održana je izložba “Antički mozaici iz Ravenne” koja obuhvaća četrdesetak kopija mozaika iz gradskih bazilika i mauzoleja Ravenne. Eksponati su izrađeni specifičnom tehnikom, a zbirka vjernih kopija antičkih mozaika nastala je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća kako bi se u svijetu promovirao grad Ravenna i njegovi neprocjenjivo vrijedni mozaici koji su u svom izvornom obliku i danas dio gradske spomeničke baštine.

Izrada replika bila je povjerena Odjelu za mozaike Umjetničke akademije u Ravenni koji je vjerni čuvar ove drevne vještine ručne izrade. U izradi čitave kolekcije poštivala se složena i rigorozna metodologija kako bi se postigla potpuna istovjetnost originalima. Svaki je komad rađen na prozirnoj foliji koja se postavljala na izvorno djelo i na koju su se prenosili točni obrisi svih kockica mozaika. Potom su se uzimali uzorci svih boja i njihovih različitih nijansi kako bi se od staklarskih radionica u Veneciji i Muranu mogla naručiti posebna staklena smjesa od koje su se strpljivim ručnim rezanjem formirale kockice mozaika. Mozaik se zatim izrađivao primjenom tzv. posredne metode, na privremenoj vapnenoj podlozi na kojoj je otisnut crtež s folije, da bi se naposljetku izvadio, očistio i smjestio na trajnu podlogu. Mozaici od kojih se sastoji ova zbirka su replike mozaika iz Mauzoleja Galle Placidije, Bazilike San Vitale e di Sant’Apollinare Nuovo, Neonijanske krstionice (Battistero Neoniano) te iz Nadbiskupske kapele. Oni predstavljaju izvor kršćanske ikonologije s utjecajima realizma i simbolizma, Rima i Bizanta. Zahvaljujući ovoj izložbi možemo se iz blizine diviti detaljima izrade, što bismo teško mogli učiniti promatrajući golim okom izvornike na mjestu gdje se nalaze.

Općina Ravenna posjeduje 60 replika mozaika, od kojih je jedan dio, a u nekim slučajevima čak i cijela zbirka, u posljednjih 50 godina bio izložen diljem Europe i svijeta. Prvi se put izložba održala u Parizu 1951. godine, a u posljednjih deset godina izložba je obišla nekoliko svjetskih glavnih gradova, među kojima Madrid, Berlin, Moskvu, Sankt Peterburg i Zagreb. Ovom prigodom, konačno je i splitska publika imala priliku upoznati se s vrijednim eksponatima koji svoje uzore imaju u ravenskim mozaicima iz V. i VI. stoljeća, koji umjetničkom kakvoćom i ikonološkim značajem nadmašuju mozaike ostalih antičkih gradova iz klasičnog razdoblja, kako na Istoku tako i na Zapadu.

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.