image1

Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Ivo Banac održao predavanje pred brojnim splitskim studentima

Prof. dr. sc. Ivo Banac održao je predavanje 5. prosinca 2012. godine u 11 sati, u prepunoj učionici splitskog Franjevačkog klerikata. Nakon uvodne riječi prof. dr. sc. Josipa Vrandečića, profesor Banac je oko sat vremena govorio o metodama pisanja stručnih radova, dajući pritom brojne primjere iz vlastitog iskustva. Na pitanje koliko vremena treba proći od određenog događaja da bi ga se mogao objektivno sagledati i obraditi, profesor je Banac kazao da nije potreban odmak, već da svaki tekst koji govori o nekom događaju treba staviti u kontekst vremena u kojem je i nastao.

Istog dana, s početkom u 17 sati, u foajeu HNK-a održana je svečana akademija u spomen pokojnog profesora Bogdana Radice. Nakon uvodnog obraćanja predstavnika Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije dr. sc. Mirka Ruščića, vijećnika gradskog kotara, a koji je i inicijator postavljanja spomen-ploče, te dr. sc. Josipa Vrandečića i dr. sc. Marka Trogrlića, profesor Ivo Banac održao je predavanje o Bogdanu Radici, spominjući vrijeme koje su proveli zajedno u SAD-u i referirajući se na djela koja je Radica posvetio Splitu. Nakon završetka akademije u 19 sati okupljeni su otišli u Kamenitu ulicu 9, gdje mu je uz klapsku pjesmu i veliki pljesak otkrivena spomen-ploča koju je izradio likovni umjetnik Josip Bosnić.

autor: Marin Pelaić

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.