image1

Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Na desetim "Dies historiae" - Žene kroz povijest

Članice i članovi Udruge studenata povijesti “Toma Arhiđakon” 5. prosinca 2012. godine posjetili su historiografski simpozij “Dies historiae” koji se na Hrvatskim studijima u Zagrebu održava već deseti put. “Dies historiae” je 2012. godine bio posvećen u hrvatskoj historiografiji nažalost nedovoljno proučavanoj temi žena kroz povijest. Kao i svake godine, i ove “Dies historiae” izvrsno su organizirale kolegice i kolege iz Društva studenata povijesti “Ivan Lučić-Lucius” s Hrvatskih studija. Simpozij je bio posvećen i preminuloj profesorici, arheologinji Vesni Girardi Jurkić.

Na početku samog simpozija kolegice i kolege s Hrvatskih studija predstavile su kratki film kojim su na zanimljiv način najavile temu ovogodišnjih “Dies historiae”, a od pojedinih izlaganja treba istaknuti temu o Lydiji Sklevicky, koje je povodom 60. obljetnice njezina rođenja održala  doc. dr. sc. Andrea Feldman; potom o matrijarhatu kod Liburna, koje je održala prof. dr. sc. Anamarija Kurilić; zatim o srednjovjekovnim dubrovačkim obiteljima, koje je održao doc. dr. sc. Gordan Ravančić. Osim toga, bila su i zanimljiva izlaganja o studentskim časopisima početkom XX. stoljeća dr. sc. Tihane Luetić, kao i adolescenciji Ivane Brlić-Mažuranić doc. dr. sc. Dubravke Zime.

Uz navedene teme, svoja su izlaganja održali i Danijel Labaš i Maja Mihovilović o temi stereotipnih prikaza žene u “Cosmopolitanu” i “Kliku”; dr. sc. Alojz Jembrih o književnom liku Katarine Zrinski; Sandra Prlenda o feminističkom pokretu u Hrvatskoj i Jugoslaviji od 1970-ih do 1991. godine; te Dinko Župan o borbi žena za pravo glasa u dugom XIX. stoljeću.

Tako je okupljena publika imala priliku saznati da je matrijarhat kod Liburna, zabilježen kod antičkih pisaca, zapravo obični mit, upoznati se s počecima borbe žena za svoje pravo na obrazovanje u Hrvatskoj koje je započelo tijekom zimskog semestra 1901. godine, dakle prije više od jednog stoljeća, kao i sa zanimljivim dnevničkim zapisima književnice Ivane Brlić-Mažuranić kao adolescentice.

Članice i članovi splitske Udruge studenata povijesti “Toma Arhiđakon” tijekom simpozija “Dies historiae” upoznali su se sa svojim zagrebačkim kolegicama i kolegama iz Društva studenata povijesti “Ivan Lučić-Lucius”, što u svakom slučaju predstavlja začetak budućih historiografskih studentskih inicijativa, daljnje suradnje i zajedničkih druženja…

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.