image1

Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Predstavljanje monografije Povijest Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Slavonski Kobaš"

U dvorani vatrogasnog doma u Slavonskom Kobašu 22. prosinca 2012. godine održana je promocija monografije Povijest Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Slavonski Kobaš“ čiji je autor Josip Jagodar, student treće godine preddiplomskog studija hrvatskog jezika i književnosti i povijesti na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Osim autora, o knjizi su govorile i Danijela Zekušić, profesorica povijesti u Gimnaziji „Matija Mesić“ u Slavonskom Brodu i Antonija Jagodar, profesorica povijesti u Osnovnoj školi „Dr. Stjepan Ilijašević“ u Slavonskom Kobašu. Na promociji prisutni su bili brojni mještani, ali i gosti.

Mijo Delić, predsjednik DVD-a „Slavonski Kobaš“, na početku je pozdravio sve prisutne i rekao da je knjiga Josipa Jagodara svojevrsna monografija DVD-a „Slavonski Kobaš“, ali i prvo djelo koje govori o povijesti Slavonskog Kobaša od 1930. godine do danas. U brojnim poglavljima obrađene su teme vezane za Društvo, od njegova osnutka (1930. godine) do danas. I sam autor pozdravio je prisutne, a poseban pozdrav i zahvala upućeni su Antunu Pavetiću, načelniku općine Oriovac i glavnom pokrovitelju tiskanja knjige. Također, autor je pozdravio i predsjednika Mjesnog odbora Slavonskog Kobaša Dubravka Kolundžića i Petra Delića, ravnatelja Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ iz Lužana. Zahvale su upućene i drugim pokroviteljima: Vatrogasnoj zajednici Brodsko-posavske županije, Vatrogasnoj zajednici općine Oriovac, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu „Slavonski Kobaš“, vlč. Miji Lasoviću, župniku u Slavonskom Kobašu, mr. sc. Stjepanu Pišoniću, bivšem saborskom zastupniku i direktoru poduzeća „Oriolik d.d.“, Nenadu Radojčiću, direktoru poduzeća „Vatropromet d.o.o“, bivšoj saborskoj zastupnici dipl. iur. Ljubici Lalić kao i svim prisutnima. Predstavljanje knjige, koje je potom uslijedilo, odvilo se u tri dijela: autor je predstavio uvodni dio, prof. Danijela Zekušić predstavila je povijest DVD-a „Slavonski Kobaš“ od 1930. do 1955. godine nakon čega je prof. Antonija Jagodar predstavila povijest DVD-a „Slavonski Kobaš“ od 1956. do 2012. godine.

Pobrojana su i poglavlja knjige: Kulturno-prosvjetna sekcija DVD-a „Slavonski Kobaš“, Organizacija i vodstvo DVD-a „Slavonski Kobaš“, Aktivnosti  DVD-a „Slavonski Kobaš“, Natjecanja na kojima su nastupali pripadnici DVD-a u RH, Obilježavanje 80.-e obljetnice DVD-a „Slavonski Kobaš“, „Vatrogasno spremište i inventar vatrogasnog spremišta iz 1955., 1956., 1957., 1961., 1964., 1985., 1987. i 2012godine“. Sažetak djela napisan je na nekoliko jezika: engleskom (napisali su ga Josip Jagodar i Dario Vonić, mag. edu.), njemačkom (napisala ga je Ivona Zubak, prof. njemačkog jezika i stalni sudski tumač za njemački jezik), talijanskom (napisao ga je Francesco Glendi, student pete godine Lingue e Letterature Straniere na Università degli Studi di Genova), francuskom (napisala ga je mr. Sylwia Kisielica, lektorica na L’Institut national des langues et civilisations orientales u Parizu), poljskom (napisala ga je Katarzyna Kubiszowska, lektorica poljskog jezika na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci), mađarskom (napisao ga je Bence Levente Bán, student treće godine Szlavisztika-lengyel naELTE Bölcsészettudományi Kar u Budimpešti), nizozemskom (napisala ga je Joke Bossens, studentica treće godine Slavistiek en Oost-Europakunde na Catholic University of Leuven) i makedonskom jeziku (sažetak je napisao dr. sc. Vasil Tocinovski, redoviti profesor Sveučilišta u Skopju i lektor makedonskog jezika na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci). Josip Jagodar zahvalio se i lektorici i recenzentici knjige dr. sc. Maji Ćutić-Gorup (koja radi kao viša asistentica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci) te recenzenticama: Danijeli Zekušić i Antoniji Jagodar. Pri lektoriranju knjige konzultativno su surađivale i dr. sc. Lada Badurina, dr. sc. Silvana Vranić te dr. sc. Vesna Munić, profesorice na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Nakon predstavljanja knjige prisutnima se obratio Antun Pavetić, načelnik općine Oriovac, koji je izrazio iznimno zadovoljstvo radom vrijednog sumještanina te pozvao sve zainteresirane na prikupljanje povijesnih podataka o Slavonskom Kobašu. I Dubravko Kolundžić izrazio je zadovoljstvo i nadu u što skorije sastavljanje monografije o Slavonskom Kobašu. Na kraju je organiziran domjenak za sve prisutne.

Knjiga Povijest Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Slavonski Kobaš“ katalogizirana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Svi zainteresirani knjigu mogu naručiti na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Cijena knjige je 30 kuna (bez troškova dostave).

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.