image1

Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Predstavljanje monografije "Petar Selem"

Članice Udruge studenata povijesti Toma Arhiđakon sudjelovale su u predstavljanju monografije Petar Selem: Operne i glazbeno-scenske režije, dramske režije, teatralika, esejistički i znanstveni rad, autobiografske natuknice 3. prosinca 2012. godine u 18 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, u palači Milesi.

Profesor Selem, čovjek čija se karijera istovremeno i s jednakim uspjesima odvija na dvama različitim poljima – kazalištu te arheologiji i povijesti, privukao je brojne posjetitelje pa se ne trebamo čuditi što se u dvorani palače Milesi tražilo mjesto više. Bili su tu brojni uglednici: župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, dogradonačelnica Splita Anđelka Visković, prorektorica Sveučilišta Branka Ramljak, predsjednik uprave Školske knjige Ante Žužul, brojni prijatelji i suradnici profesora Selema te njegovi studenti sa studija glume.

Okupljene je pozdravio akademik Nenad Cambi, Selemov dugogodišnji prijatelj i kolega iz školskih i studentskih dana. Goste je lijepim riječima pozdravila i prorektorica Ramljak a nakon nje svima se obratio predsjednik uprave Školske knjige Žužul. On je naglasio kako je ova monografija u današnjem svijetu ubrzanog tehnološkog razvoja zaista pravo čudo te kako je njezina izrada bila težak posao. Zasigurno, nije bilo lako napisati knjigu o karijerama koje u sebi ujedinjuje profesor Selem. Također, izazov je napisati knjigu koju će moći čitati i profesionalci i obični čitatelji.

Predstavljanje se nastavilo razgovorom urednice monografije Miroslave Vučić i profesora Petra Selema u kojem su se nizale uspomene na brojne uspješne predstave, glumce, kostimografe i koreografe s kojima je profesor surađivao. Posebno su se osvrnuli na operu Carmen koja je 2001. godine izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku (Carmen tumači Martina Tomčić). U njoj je zapravo bit profesorovog rada – njega zanima kolektivna patnja, spoj glazbe i teksta u kojem predstava mora vući emocije iz glazbe, a ne biti tek njezina pozadina. Kroz cijelo predstavljanje glumci Nikša Arčanin i Marko Petrić čitali su ulomke iz knjige, od recenzija do autobiografskih crtica.

Zatim je gostima o dramskom stvaralaštvu profesora Selema govorio akademik Tonko Maroević. Na samom kraju predstavljanja, i njezinu svakako najemotivnijem dijelu, urednica Vučić i profesor Selem govorili su o premijeri predstave Mila Gojsalić, izvedenoj 5. kolovoza 1995. godine na Tvrđavi Gripe (ova je predstava još jedno od djela što ih je profesor spasio od zaborava jer do tada nisu izvođena ili su izvođena u skraćenim i pročišćenim verzijama).

U takvom ugođaju završen je formalni dio predstavljanja nakon kojeg su se svi zainteresirani družili s autorima i profesorom Selemom u neformalnom razgovoru.

autorica: Nataša Maslek

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.