image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Ekskurzija u Osijek

Šlag na tortu ispitnih rokova bio je zadnji položeni predmet da bi dan nakon, na šlag sjela trešnja u vidu posjeta kolegama iz ISHA-e Osijek. Uputili smo se u petak ujutro, a u hrvatsku metropolu smo dospjeli kada je sunce već bilo u zenitu nad nama. Presjevši u drugi autobus i napokon stigavši na jedan od najljepših kolodvora u Hrvatskoj, kolege povjesničari iz Osijeka su nas prijateljski dočekali i primili u svoje domove.

Večernje druženje i upoznavanje najavili su odličan provod. Sutradan smo obišli centar Osijeka i stigli na Sajam antikviteta u Tvrđi. Dojmila nas se osječka katedrala, najveća građevina u Hrvatskoj odmah nakon zagrebačke katedrale. Nakon posjeta studentskom centru i kušanja čari slavonske menze, u lokalnom smo kafiću razmijenili iskustva studiranja u Splitu i Osijeku, savjetovali se oko konferencija i seminara u organizaciji ISHA-e, razmijenili podatke i pričali o ciljevima sljedećeg Okruglog stola koji se održava upravo u Osijeku. Navečer je slijedio "pub crawl" u kojem se testiralo naše znanje o Osijeku uz čašicu i odličnu atmosferu.

Sljedećeg dana "corpus delicti" bilo je Đakovo koje smo obišli unatoč upornom pljusku koji nas je spriječio da posjetimo tamošnju ergelu konja. Navečer smo se svi skupili i uz palačinke i razne društvene igre oprostili jedni od drugih budući da je autobus iz Osijeka kretao sutradan ujutro.

S odličnim dojmovima i novostečenim prijateljstvima smo stigli u Zagreb koji smo temeljito razgledali te se napokon uputili kući. Cijelim putem su razmjenjivana znanja i iskustva, analizirani profesori, vođene polemike o aktualnim i povijesnim temama. Uistinu fantastično iskustvo koje je tek uvertira za već spomenuti Treći okrugli stol u Osijeku gdje će se steći nova i učvrstiti stara prijateljstva te održati kontakt s hrvatskim članicama ISHA-e.

autor: Blaž Ševo

foto: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" i ISHA Osijek

 

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.