image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Sudjelovanje u radionici za turističke zajednice i udruge

"Connecting separated"

Od 8. do 10. ožujka 2017. godine u Međugorju je održana radionica za turističke zajednice i udruge u sklopu projekta „Connecting separated“. Poziv na sudjelovanje dobila je i naša Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“. Radionica je služila za upoznavanje turističkih i raznih drugih udruga s projektom „Connecting separated“, upoznavanje s EU fondovima te međusobno upoznavanje i povezivanje udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Projekt „Connecting separated“ polazi od rimske ceste koja je spajala Salonu, današnji Solin, preko Bigeste (Ljubuški), te završavala u Naroni (Vid kod Metkovića). Preko tog je projekta označeno i mapirano 49 točaka kulturne i prirodne baštine. Projekt je većinom sufinanciran EU fondovima, dok su njegovi nositelji Grad Solin i Općina Ljubuški. Cilj je stvaranje nove, prepoznatljive turističke ponude-ruta rimske ceste s baštinom nastalom uz nju, sve u svrsi poboljšanja konkurentnosti lokalnog turizma prekograničnog područja.

Tijek same radionice započeo je putem iz Solina do Međugorja uz prometnice slične trasi rimske ceste. To je uključivalo zaustavljanje na nekoliko lokaliteta sa stećcima te kod Zadužbine u Cisti Velikoj gdje se nalazi plitka vrtača s bunarom. Slijedio je dolazak u Međugorje i smještaj u hotel Quercus u kojem su se održala sva predavanja i radionice. U poslijepodnevnim satima održana su predavanja sa svrhom upoznavanja programa i projekta te upoznavanja kulturne i prirodne baštine duž rute. Predavač Zrinski Pelajić (koji vrši studiju o programu) održao je predavanje o destinacijskom i event-menadžmentu te trendovima u turizmu, nakon čega je uslijedila radionica s ciljem osmišljanja novih projekata za daljnji razvitak ove rute. Večer je bila rezervirana za slobodne aktivnosti – odmor, samostalno razgledavanje Međugorja… Drugi dan radionice bio je posvećen EU fondovima. U prvom je dijelu održano predavanje o osnovama europskih fondova i izrade projekta, dok je u drugom dijelu uslijedila radionica sa svrhom primjene ranije stečenog znanja. Pri završetku radionice, organizirana je zajednička večera u etno kući. Zadnji dan bio je predviđen za razgledavanje raznih lokaliteta u Bosni i Hercegovini kao što je kula hercega Stipana, slapovi Kravica, iskopine kod Ljubuškog i franjevački samostan na Humcu u sklopu kojeg se nalazi muzej s arheološkim ostacima iz okolnog područja. Nakon toga uslijedio je povratak u Solin. Na radionici su sudjelovali autori ovog članka.

autori: Luka Marković i Duje Pavela

foto: Luka Marković i Duje Pavela

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.