image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Akcija čišćenja arheološkog lokaliteta sv. Marta u Bijaćima i obilježavanje obljetnice darovnice kneza Trpimira

Članovi Udruge „Toma Arhiđakon“ uključeni u projekt „Regnum Croatorum“ posvećen oživljenoj povijesti starohrvatskog razdoblja posjetili su 2. ožujka 2015. godine arheološki lokalitet uz crkvu sv. Marte u Bijaćima i očistili okoliš uz crkvicu kako bi pripremili starohrvatske Bijaće za obilježavanje obljetnice Trpimirove darovnice. Naime, kao što je poznato, upravo je knez Trpimir  4. ožujka daleke 852. godine u svom vladarskom dvoru u Bijaćima u blizini crkve sv. Marte izdao povelju kojom je potvrdio darovnicu svoga prethodnika, kneza Mislava, Splitskoj metropoliji.

O važnosti darovnice kneza Trpimira dovoljno govori činjenica kako je riječ o najstarijoj sačuvanoj darovnici hrvatskih vladara kojom su splitskom nadbiskupu potvrđena imanja splitske Crkve na hrvatskom području (tj. na teritoriju „regnum Croatorum“ kako se navodi u samoj povelji) te mu je darovana desetina s Trpimirova kliškog posjeda, kao zahvala za određenu količinu srebra koju je splitski nadbiskup dao za samostan u Rižinicama. Osim uz Trpimira, lokalitet Sv. Marte vezan je i za vladavinu kneza Muncimira, koji je poveljom od 28. rujna 892. godine, izdanom na istom mjestu, tj. u vladarskom dvoru u Bijaćima, ispred crkve sv. Marte, potvrdio već spomenutu darovnicu kneza Trpimira Splitskoj nadbiskupiji.

S obzirom na sam arheološki lokalitet može se zaključiti kako je starohrvatska crkva sv. Marte bila podignuta u IX. stoljeću, a razorena je tijekom provala Osmanlija u XV. i XVI. stoljeću.  Sv. Marta je bila sagrađena na temeljima starije starokršćanske bazilike kao trobrodna građevina s pravokutnom apsidom i zvonikom na pročelju. Na samom je lokalitetu pronađeno više kamenih fragmenata urešenih pleternom plastikom iz razdoblja IX.- X. st. te je prema tim sačuvanim ostacima tijekom istraživanja tog arheološkog lokaliteta krajem XIX. i početkom XX. stoljeća rekonstruiran oltarski ciborij s natpisom koji poručuje:

„Gledajte sve ovo što je iznova podignuto u čast časne Marte...“

Nažalost, već nakon rata kralja Ludovika I. (1342. - 1382.) s Mlečanima sredinom XIV. st. područje Bijaća je opustjelo, iako su se stanovnici Kaštela pokapali u groblju oko ostataka crkve sv. Marte sve do XVII. stoljeća. Zaboravljeni Bijaći oživjeli su tek krajem XIX. st. kada je don Frane Bulić osnovao arheološko društvo „Bihać“ s ciljem istraživanja i prezentacije lokaliteta. Ubrzo su otkriveni i sami ostaci srednjovjekovne crkve sv. Marte, a 1908. godine sagrađena je i nova, istoimena crkvica koja se i danas nalazi uz samo arheološko nalazište.

Treba istaknuti kako je za prezentaciju tog arheološkog lokaliteta lokalnoj i široj zajednici od iznimne važnosti projekt „Sačuvajmo Bijaće za 21. stoljeće“, koji su 1999. godine pokrenuli djelatnici i učenici Osnovne škole „Bijaći“ pod vodstvom ravnateljice Jadranke Šošić. U navedeni projekt su se do sada uključile brojne osnovne škole s područja Kaštela, Marine, Omiša, Trogira... Tako je i ove godine, uoči datuma izdavanja Trpimirove darovnice, 3. ožujka  2015., u starohrvatskim Bijaćima održan bogat program u kojem su sudjelovali: učenice i učenici osnovnih škola („Knez Trpimir“, „Knez Mislav“, „Bijaći“), pjesnik Tomislav Najev te Lino Ursić, koji je kroz izlaganje pod naslovom „Od Sv. Marte do Mujine pećine“ predstavio pilot-projekt interpretacije antičkih (rimskih) cesta na području srednje Dalmacije.

Osim toga, prilikom obilježavanja obljetnice Trpimirove darovnice u Bijaćima članovi Udruge „Toma Arhiđakon“ predstavili su projekt arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ kroz prezentaciju oživljene povijesti starohrvatskog razdoblja uz smotru povijesnih postrojbi: „Domagojevi strijelci“ (Vid), „Tomislavova straža“ (Split) i „Vitezovi kralja Zvonimira“ (Knin). Nakon same smotre i mimohoda povijesna postrojba „Vitezovi kralja Zvonimira“ iz Knina okupljenima je prezentirala i srednjovjekovni mačevalački dvoboj.

Naposljetku, može se reći kako su se, zahvaljujući članovima Udruge „Toma Arhiđakon“ i akciji čišćenja arheološkog lokaliteta uz crkvicu sv. Marte 2. ožujka 2015., te učenicama i učenicima kaštelanskih osnovnih škola kao i njihovim gostima, koji su prigodnim programom obilježili obljetnicu Trpimirove darovnice 3. ožujka 2015. godine, srednjovjekovni Bijaći još jednom predstavili u svom obnovljenom sjaju. Doista, važnost, vrijednost i zanimljivost Bijaća nam i danas, više od tisuću godina nakon izgradnje crkve sv. Marte, poručuju: Sačuvajmo Bijaće za XXI. stoljeće!

autor: Mate Božić

izvor: dalmatinskiportal.hr: 'Regnum Croatorum' na dvoru kneza Trpimira

foto: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split

© 2023.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.