image1

Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Udruga Toma Arhiđakon Vas poziva na obilježavanje 700. obljetnice Splitskog statuta

Povijest je jedan od onih predmeta koji većina učenika ili obožava ili mrzi. Dakle, rijetko tko će pročitati ovaj članak do pola pa odustati; ili ga uopće neće čitati ili će ga sa zanimanjem pročitati do kraja. Ovim drugima sa zadovoljstvom predstavljam Matu Božića, izvrsnog studenta povijesti i filozofije Filozofskog fakulteta u Splitu, a uz to predsjednika Udruge studenata povijesti “Toma Arhiđakon”. E, sad tek možete zamisliti koliko Mate voli povijest! 

"Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ osnovana je krajem svibnja 2012. godine, točnije 30. svibnja, u spomen na značajni povijesni događaj, tj. obljetnicu konstituiranja prvog višestranačkog Sabora Republike Hrvatske 30. svibnja 1990. godine. Okuplja prvenstveno studente povijesti Filozofskog fakulteta u Splitu, ali i sve studente drugih smjerova, kao i sve one koje povijest kao takva zanima i koji na bilo koji način žele dati svoj doprinos djelovanju Udruge. Osnovana je na inicijativu nekolicine studentica i studenata povijesti I. godine diplomskog studija koji su uvidjeli potrebu za osnivanjem udruge studenata povijesti na Filozofskom fakultetu u Splitu, kao i široke mogućnosti koje se djelovanjem jedne takve studentske udruge otvaraju, kako za same studentice i studente, tako i za društvo u cjelini. Smatram da su me kolegice i kolege izabrali za predsjednika budući da u mene imaju povjerenje, na čemu im ovom prilikom zahvaljujem, te se nadam da ću njihovo povjerenje u svakom slučaju opravdati. Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ nastoji prije svega probuditi zanimanje za povijest i historiografiju, kako među studentskom zajednicom, tako i u širim društvenim okvirima. U tom smislu članovi Udruge nastoje popratiti različite historiografske znanstvene skupove, simpozije i povijesne obljetnice, kao i razviti suradnju sa sličnim studentskim organizacijama te organizirati obilježavanje značajnih povijesnih događaja, primjerice obilježavanje 130. obljetnice pobjede hrvatskih narodnjaka nad autonomašima na općinskim izborima u Splitu 1882. godine. Ovom prilikom želim pozvati sve studente da se uključe u obilježavanje ove značajne obljetnice, koja će se u organizaciji Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ održati početkom studenoga”, govori nam Mate.

Nije ovaj dan slučajno odabran za predstavljanje udruge mladih povjesničara! Naime, njima je dobro poznato da se danas i sutra u Muzeju grada Splita održava međunarodni znanstveni skup kojim se obilježava 700. godišnjica splitskog Statuta, čiju nam važnost Mate naglašava: “Splitski statut iz 1312. godine, kao zbirka pravnih propisa prema kojima se stoljećima regulirao život srednjovjekovnoga Splita, predstavlja svojevrsni „dragulj“ hrvatske povijesno-pravne baštine u kojem se zrcale svi društveni, gospodarski, religijski i politički odnosi unutar okvira srednjovjekovne splitske komune, kao i odnos splitske komune prema susjednim komunama te širim zajednicama u okviru kojih se Split tijekom stoljeća nalazio, uvijek čuvajući svoj identitet i nastojeći ostvariti toliko potrebnu sigurnost za svoje građane. U tom smislu, Statut grada Splita iz 1312. ne predstavlja samo iznimni povijesni spomenik, nego i putokaz za buduće generacije Splićana. Uzimajući u obzir sve to, smatram da splitska studentska zajednica općenito, kao i splitsko građanstvo, nažalost, nisu dovoljno upoznati sa značajem Splitskog statuta iz 1312. godine.”

Dakle, najbolje da sutra odvučete za rukav u Muzej grada Splita sve koji misle da ih ova tema ne zanima! Predavači će se potruditi da promijene mišljenje, a ljubiteljima povijesti poput Vas će osvježiti staru ljubav!
"Međunarodni znanstveni skup povodom 700. obljetnice Splitskog statuta organizirali su: Književni krug Split, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek za komparativnu književnost te Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Split. Tijekom prvog dana održavanja skupa, odnosno danas, predavanja su držali brojni ugledni znanstvenici iz Hrvatske, Austrije, Italije, Njemačke, Slovenije, Mađarske i Srbije, što ukazuje na zanimanje koje Splitski statut i danas, nakon 700 godina od svog „rođenja“, izaziva ne samo u hrvatskim, nego i u međunarodnim okvirima. Predavanja su bila zanimljiva i sveobuhvatna budući da su se predavači trudili promotriti fenomen Statuta s različitih aspekata, što je u svakom slučaju doprinijelo dinamičnosti izlaganja, a odaziv publike nije izostao", prenosi nam Mate atmosferu s današnjeg skupa. Što nas čeka sutra?
"Tijekom sutrašnjeg dana predavači će, uz brojne i zanimljive pravno-povijesne teme vezane uz Splitski statut, izložiti svoje poglede na odnos splitskog komunalnog zakonodavstva te vjerskog i ekonomskog života srednjovjekovnog Splita, odnosno pokušati ocrtati svakodnevni život splitskog srednjovjekovlja ispisan regulama Statuta. U tom smislu, vjerujem da će u okviru izlaganja brojnih predavača biti iznimno zanimljivo „osjetiti“ ozračje simbioze splitske komune i splitskog Statuta. Ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da sutra od 8 do 14.25 sati posjete Muzej grada Splita i zavire među stranice tog dragulja hrvatske povijesno-pravne baštine, koji i danas zrači svojom životnošću, Splitskog statuta iz 1312. godine! Ulaz je besplatan, a vrata Muzeja grada Splita su širom otvorena! Splitski statut iz 1312. godine čeka Vas da mu poklonite djelić svoje pažnje!”

Mate je sve rekao! Vidimo se sutra!

izvor: S4S PORTAL: "Udruga Toma Arhiđakon vas poziva na obilježavanje 700. obljetnice splitskog Statuta!"

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.