image1

Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Neki studenti uopće ne čitaju, a Marin Pelaić napisao knjugu!

Marin Pelaic

Jesen stiže, a ja nikad ljeniji! Prepoznajete li se u ovakvim izjavama? Da, počeli su ispitni rokovi, Sveučilišna se polako, ali sigurno, puni vrijednim studentima, ispraćamo staru i dočekujemo novu akademsku godinu… Međutim, postoje neki studenti koji su aktivni i preko praznika! Zamislite! To još nije sve! Postoje i studenti koji to rade s guštom! A guštom, odnosno pozitivnom atmosferom, odisalo je jučerašnje predstavljanje knjige „Split za vrijeme talijanske okupacije (1941.–1943.)“ Marina Pelaića, ponosnog studenta četvrte, vrlo skoro pete, godine na splitskoj Povijesti.
Knjiga ovog mladog autora predstavljena je u prepunoj Velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića, u kojoj su se našle sve generacije, između ostalih i kolege iz studentske Udruge “Toma Arhiđakon”, čiji je autor član. Pošto je Marin bio prezauzet čestitanjem i grljenjem mnogobrojnih prijatelja i rodbine, odlučio sam pričekati kraj predavanja za komentar.

Voditelje su činili uvažena gospoda prof. emeritus dr. sc. Josip Milat, urednik izdanja Marin Kuzmić, prof. dr. sc. Aleksandar Jakir i prof. dr. sc. Dragan Markovina. Uvodna riječ je polazila ovim redoslijedom; u kratkim crtama istaknuta je Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita, koja je izdavač spomenute knjige, povijesni okvir i značaj antifašizma te komentar historiografske obrade, odnosno Marinovog rada, koji je višestruko pohvaljen i može služiti kao uzor mnogim studentima. I sami smo, uostalom, svjesni širenja trenda “učim da naučim, radim da zaradim.”
Nadalje, sama knjiga je nastala kao sinteza ranijih radova u okviru studija Povijesti, čiju su vrijednost prepoznala navedena gospoda. Kad je napokon došao na red, mladić se na početku zahvalio svima koji su ga podržali. U nekoliko rečenica je objasnio svoju motivaciju, a to je čista ljubav prema onome što radi, te poručio publici da se povijest ne smije zaboravljati. Nakon dugotrajnog aplauza uslijedila su pitanja, čestitanja i fotografiranja, između ostalog i za S4S.

U knjizi možete pronaći mnogo detalja o splitskoj ratnoj svakodnevici, čak i saznati zašto Talijan diže samo jednu ruku prilikom pozdrava!

izvor: S4S PORTAL: Neki studenti uopće ne čitaju, a Marin Pelaić napisao knjigu!:)

 

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.