image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272
image1 image2 image3 image4 image5 image6 image7 image8 image9 image10 image11 image12 image13 image14 image15 image16 image17 image18 image19 image20 image21 image22 image23 image24 image25 image26 image27 image28 image29 image30

Studentski skupovi održani u (su)organizaciji Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split od 2012. do 2022.

Tijekom proteklog desetljeća Udruga „Toma Arhiđakon“ je u nekoliko navrata organizirala ili sudjelovala u organizaciji studentskih skupova (konferencija i simpozija) različite tematike, koji su bili usmjereni prema ostvarivanju osnovnih ciljeva Udruge određenih prilikom njenog osnivanja: promicanju i populariziranju povijesti i historiografije, ostvarivanju prekogranične suradnje u svrhu poticanja historiografskog istraživanja, te poboljšanju studentskog standarda i uvjeta studiranja.

Tako je 11. svibnja 2013. godine, u dvorani fra Karla Balića u sklopu Franjevačkog klerikata fra Ante Antića u Splitu (gdje su se tada nalazile i prostorije Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu), održana prva konferencija o obrazovanju osoba s invaliditetom: „I mi studiramo, zar ne?“. Svrha konferencije, organizirane na inicijativu slijepoga studenta povijesti i tadašnjeg člana Udruge „Toma Arhiđakon“ Ivana Bogdanovića, bila je senzibiliziranje hrvatske javnosti o problemima, ali i mogućnostima na koje osobe s invaliditetom nailaze. Osim toga, cilj konferencije bio je pokazati splitskim studentima nastavničkog usmjerenja kako se ophoditi prema učenicima s invaliditetom prilikom održavanja nastave te ukazati na pozitivne i negativne diferencijacije prilikom procesa studiranja između Splita i ostatka Hrvatske, kao i profilirati Split u hrvatski centar za studiranje osoba s invaliditetom. Tako su nakon pozdravnih riječi, prvenstveno: dr. sc. Marka Trogrlića - dekana Filozofskog fakulteta u Splitu, Anke Slonjšak - pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Tomislava Kilića - prorektora Sveučilišta u Splitu, dr. sc. Nevena Budaka - posebnog savjetnika za znanost predsjednika vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića te Mate Božića - tadašnjeg predsjednika Udruge studenata povijesti “Toma Arhiđakon”, uslijedila pojedina izlaganja.

Na samom početku izlagačkog dijela konferencije studentica Andreja Raguž s Ekonomskog fakulteta u Splitu prezentirala je temu: „Može li student s invaliditetom biti poduzetnik?”; studentica Jelena Babić s Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije u Splitu temu: „Važnost arhitekture u životu osoba s invaliditetom”; student Ivan Bogdanović s Filozofskog fakulteta u Splitu temu: „Povijesni presjek obrazovanja osoba s invaliditetom”; student Mario Mandurić s Pravnog fakulteta u Splitu temu: „Pravni položaj osoba s invaliditetom”; studentica Maja Kovačić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu temu: „Asistivne tehnologije”, te studentica povijesti i članica Udruge "Toma Arhiđakon" Matea Mihaljević-Jurković s Filozofskog fakulteta u Splitu temu: „Paraolimpizam kroz povijest”. Nakon toga je uslijedilo izlaganje Jasena Boke, ravnatelja drame Hrvatskog narodnog kazališta Split: „Ujedinjeni u različitosti”, a poslije pauze je organizirana diskusija sudionika s temom diferencijacije prilikom procesa studiranja između Splita i ostatka Hrvatske. Konferencija je zaključena projekcijom filma „Miris žene” adaptiranog za slijepe svim zainteresiranim splitskim studentima i profesorima.

Osim toga, uslijedila su dva nastavka započete konferencije – ali ne više u organizaciji Udruge „Toma Arhiđakon“! Tako je već iduće godine, također početkom mjeseca svibnja (9. svibnja, 2014.), održana druga studentska konferencija pod istim nazivom: „I mi studiramo, zar ne?“, ali ovaj put s temom: „Što je ulazak RH u EU donio studentima s invaliditetom?". Inicijator konferencije je također bio student povijesti Ivan Bogdanović, dok je u radu konferencije ponovno aktivno sudjelovala studentica povijesti i članica Udruge „Toma Arhiđakon“ Matea Mihaljević-Jurković izlaganjem pod naslovom „Povijest Europske unije“. Konferencija je tada bila organizirana uz pomoć Sveučilišta u Splitu i Filozofskog fakulteta u Splitu te podršku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kao i Saveza udruga mladih s invaliditetom, a pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Nastavak prethodne tj. treća studentska konferencija pod istim nazivom: „I mi studiramo, zar ne?“ održana je 15. svibnja 2015. godine, a tematika konferencije bila je povijest integracije u redovne odgojnoobrazovne procese. Ovom prilikom incijator konferencije je ponovno bio student povijesti Ivan Bogdanović, dok je u radu konferencije aktivno sudjelovao profesor s Odsjeka za povijest dr. sc. Edi Miloš izlaganjem pod naslovom: „Povijesna komponenta djelovanja Valentina Haüya“. Treća i zaključna konferencija pod ovim nazivom održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, te uz pomoć i podršku Sveučilišta u Splitu odnosno Filozofskog fakulteta u Splitu.

Zatim je od 27. do 30. rujna 2016., u organizaciji Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“, u prostorima Filozofskog fakulteta u Splitu te Kluba mladih Split bila održana međunarodna konferencija studenata povijesti „Jadranski susreti“. To je bio već treći put da se studentska konferencija tog naziva održala u Splitu – nakon prvog i drugog održavanja 2008. odnosno 2011. godine, točnije u vrijeme koje je prethodilo osnutku splitske studentske povjesničarske organizacije. Kako ističe Anamarija Bašić, tadašnja predsjednica Udruge, ovaj put je bio „novitet da su gosti splitskih studenata bili ne samo iz drugih hrvatskih gradova, Slovenije i Italije, već i drugi zaljubljenici u povijest Jadranskog mora koji su pristigli iz Švicarske, Makedonije, Austrije i Mađarske.“ Naime, navedena međunarodna konferencija je te godine uključila i sudionike sa sveučilišta iz zemalja udaljenih od obala Jadranskog mora. Tema konferencije je bila: „Jadran – nemirno more“, a podijeljena u pet radionica: More gusara, More kapetana, More brodoloma, More kao inspiracija likovnih umjetnika te More kao inspiracija književnika. Uz održavanje radionica, organizatori su okupljene mlade povjesničarke i povjesničare poveli u razgledavanje grada Splita, dok ih je na samoj obližnjoj tvrđavi Klis ugostila Povijesna postrojba „Kliški uskoci“. „Oživljeni“ uskoci su tom prilikom za sudionike konferencije održali školu mačevanja i streličarstva. Održavanje ove konferencije su poduprli: Studentski zbor Sveučilištu u Splitu, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, Filozofski fakultet u Splitu, Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Splitu, Hrvatski institut za povijest, Turistička zajednica grada Splita te grafička tvrtka Obris d.o.o.

Posljednji održani studentski skup u organizaciji kojeg je, tijekom prvog desetljeća svoga djelovanja, sudjelovala Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“, također je bio međunarodnog karaktera, a održao se tri godine nakon trećih splitskih "Jadranskih susreta". Riječ je o 6. studentskom simpoziju društvenih i humanističkih znanosti pod nazivom „Izazovi društvenih i humanističkih znanosti u 21. stoljeću“. Simpozij se održao u Splitu od 17. do 19. listopada 2019. godine u prostorijama Filozofskog fakulteta, a u organizaciji ovog studentskog skupa, osim Udruge „Toma Arhiđakon“, sudjelovali su: Hrvatsko filozofsko društvo, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Sveučilišna knjižnica u Splitu, Udruga studenata kroatistike, talijanistike i anglistike „iTHEom“ (koja je tada aktivno djelovala na Filozofskom fakultetu u Splitu) te Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu. Tom prilikom grad pod Marjanom je ugostio sudionice i sudionike simpozija koji su, osim iz drugih dijelova Hrvatske, u Split pristigli iz susjednih zemalja: Bosne i Hercegovine te Srbije.

Mate Božić

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.