image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

 Radionica „Izrada srednjovjekovnih pečata“ i vikend u Splitu

Udruga „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split bila je domaćin radionice pod nazivom „Izrada srednjovjekovnih pečata“. Na radionici je sudjelovalo točno 25 sudionika, 2 sudionika manje nego što ih je pohodilo utakmicu 1. lige HNL-a između Rudeša i Lokomotive u Kranjčevićevoj. Osim studenata s Odsjeka za povijest i povijest umjetnosti u Splitu, radionicu je pohodilo nekoliko starijih i mlađih osoba koji općenito vole povijest, te jedan gostujući student povijesti i geografije na Sveučilišta u Zadru. Upravo će vam on opisati svoj dojam s radionice, a osim radionice, opisat će ostatak aktivnosti koje su se zbile tijekom vikenda, gdje posebno valja istaknuti popodnevni boravak na kliškoj tvrđavi i nedjeljni odlazak na najveći hrvatski derbi najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Sunčano zadarsko jutro dvadesetog četvrtog dana 2018. godine naznačilo je da bi vikend trećeg tjedna četvrtog mjeseca navedene godine mogao proći u odličnom raspoloženju. Stvarno je i bilo tako. Nakon odrađenog jutarnjeg predavanja spremanje za odlazak u bijelu prijestolnicu Dalmacije moglo je početi. U popodnevnim satima, po sunčanom i lijepom vremenu stigao sam u Split. Kako je do početka radionice ostalo dosta vremena, na splitskoj Rivi dočekao me je predsjednik udruge ISHA-e Split Blaž Ševo. Zbog viška slobodnog vremena odlučili smo da ćemo napraviti jedan mini city-tour po drugom najvećem gradu domovine. Tako smo prošetali preko cijele Rive i Zapadne obale, te prošli uži centar grada. Vrijeme je brzo prolazilo te se tako približavao i početak radionice. Kao što i sam naziv kaže, na radionici se govorilo o tome kako su se izrađivali pečati u prošlosti. Točnije, o tome nam je govorila voditeljica radionice Gabrijela. Ona nam je prije početka izrade pečata govorila o samoj povijesti pečata, sfragistici i svemu ostalome što se veže uz proučavanje pečata. Nakon povijesti, uslijedila je demonstracija, odnosno objašnjavanje same izrade. Voditeljica Gabrijela to je odlično objasnila te je izrada mogla početi. Nekima je išlo od ruke, neki su morali potražiti pomoć voditeljice, a neki su samo promatrali. Atmosfera na radionici bila je vesela te se većina studenata stvarno uživjela u izradu. Nakon završetka radionice, većina studenata uputila se kućama na spavanje. Lijepo i sunčano vrijeme obasjalo nas je i drugog dana boravka u Splitu. Nakon odrađenog doručka, vrijeme je bilo za odrađivanje druge city-ture. U toj turi obišli smo zapravo sve što je u bijeloj prijestolnici Dalmacije vrijedno spomena. Poljud, menzu, Đardin, Peristil, Marmontovu ulicu, Marjan, te određene kafiće kako ne bismo dehidrirali. Popodnevno-večernji dio dana bio je rezerviran za klišku tvrđavu. Tamo smo proveli tri vrlo zabavna i edukativna sata tijekom kojih su nas domaćini učili srednjovjekovnom streličarstvu i mačevanju. Treći dan bio je nedjelja, dan Gospodnji, dan kad se ništa ne radi i kad se ide samo na „Ajduka“, barem tako radi velik dio Dalmacije. S time sam Vam sve rekao. No, valja nešto reći o vremenu provedenom prije početka utakmice. Prije same utakmice još jednom smo obišli najveće atrakcije drugog najvećeg hrvatskog grada i „opalili“ nekoliko selfija za Instagram fanove, a nakon toga se uputili prema stadionu Poljud, gdje se odigrala utakmica Hajduk – Dinamo. Nakon utakmice otišli smo na kolodvor gdje sam ubrzo otišao prema najboljoj europskoj destinaciji.

Za kraj, želio bih pohvaliti sve koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji navedene radionice, a posebno mog domaćina. Isto tako, očekujem da će se nakon ovog posjeta poboljšati suradnja i diplomatske veze zadarske i splitske ISHA-e.

autor: Dario Ceranić

foto: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon"

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.