image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

 Kliofest 2017:

"Kako se odnosimo prema našoj kulturno-povijesnoj baštini?"

Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" je u sklopu festivala povijesti "Kliofest" u petak, 12. svibnja, organizirala javnu tribinu pod nazivom "Kako se odnosimo prema našoj kulturno-povijesnoj baštini?". Na ideju organiziranja tribine upravo o toj temi došli smo zahvaljujući kolegi Ivanu Rubiću, rođenom Salonitancu kojeg je u prvom redu Salona zainteresirala za studij povijesti, a potom i nagnala da predloži upravo temu odnosa prema kulturno-povijesnoj baštini budući da je svjedok lošeg postupanja s istom. 

Na tribinu smo pozvali brojne izlagače, a htjeli smo pokriti sve aspekte odnosa prema kulturno-povijesnoj baštini. Na tribinu su se odazvali doc. dr. sc. Ivan Basić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, mr. sc. Luka Baričić, univ. spec. oec. Lino Ursić (vanjski suradnik na projektima arheološkog turizma TZ SDŽ-e, suradnik na tečaju za Turističke vodiče Ekonomskog fakulteta u Splitu, djelatnik Centra za integralni razvoj srednjodalmatinskih otoka) i Emin Sarajlić iz kulturno-umjetničkog društva „Jedinstvo“, koji su tim redom izlagali stavove o zaštiti i iskorištavanju kulturno povijesne baštine s povijesnog, arheološkog, političkog, turističkog aspekta i aspekta nematerijalne kulturne baštine. 

U živoj raspravi sudjelovalo je oko 15 posjetitelja, uglavnom studenata povijesti Filozofskog fakulteta u Splitu. Nakon uvodnog govora predsjednika Udruge Blaža Ševe i predstavljanja prvog izlagača od strane moderatora Luke Ursića započela je dvosatna tribina u kojoj nije nedostajalo pitanja, komentara, prijedloga i oduševljenja popraćenog aplauzom usred inspirativnih govora naših izlagača. 

Zaključili smo kako je kulturno-povijesna baština u Dalmaciji jedan veliki nebrušeni dijamant te kako u drugim državama (Austrija, Velika Britanija) puno manji dijamanti bivaju stručno izbrušeni i iskorišteni u vidu kulturnog turizma. Ideja Lina Ursića da se pokrene slična priča na ovim prostorima je zaintrigirala mnoge sudionike tribine te se nadamo kako ćemo moći pridonijeti njezinoj realizaciji. Također smo zaključili da je potrebno osigurati provedbu zakona o zaštiti kulturno-povijesnih spomenika, pokušati dovesti strane ulagače koji bi financirali očuvanje lokaliteta poput Salone te zaustaviti trend zanemarivanja baštine. Za kraj smo se suočili s tužnom činjenicom o nematerijalnoj baštini za koju se izdvaja minimalan novac iz proračuna Grada. Otvorili smo mnoge fronte, mnoge od njih ostavili otvorenima, a za neke predložili rješenja koja će, nadamo se, naići na plodno tlo.

Poučeni pozitivnim iskustvom i pozitivnom reakcijom publike sigurni smo da ovo nije posljednja tribina koju će naša Udruga organizirati.

Autor: Blaž Ševo

O našoj tribini možete poslušati u emisijama Radio Splita: "Nedjeljni akvarel" i "Kroz Bolonju i prašumu".

foto: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon"

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.