image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Splitski studenti povijesti dobili svoj časopis

U ponedjeljak, 27. veljače u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu svjedočili smo predstavljanju dugo očekivanog, prvog broja studentskog časopisa Pleter. Radi se o plodu mukotrpnog i samostalnog rada skupine studenata Filozofskog Fakulteta u Splitu iz Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA-e Split pod vodstvom predsjednice Udruge, Anamarije Bašić. Uz sam časopis, objavljena je i Knjižica sažetaka 10. jadranskih susreta koji su se u njihovoj organizaciji odvili 27. – 30. rujna 2016. godine u Splitu.

Nakon pozdravne riječi glavne urednice, Anamarije Bašić, predstavljanje je započelo uvodnim govorom dekana Filozofskog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Aleksandra Jakira. Profesor Jakir osvrnuo se na trenutno stanje u društvu u kojem se od povijesti zazire umjesto da se od nje uči i uzima najbolje kao što su to učinili ovi mladi studenti. Također, istaknuo je svoje osobno zadovoljstvo kvalitetnim i argumentiranim pristupom rada svih studenata uključenih u ovaj izrazito hvalevrijedan projekt.

Za njim je na govornici slijedio prof. dr. sc. Josip Vrandečić, pročelnik Odsjeka za povijest. Profesor Vrandečić povukao je paralelu s razdobljem svog studija te pozdravio interes i inicijativu studenata da se upuste u projekt ovakvih gabarita. Ujedno je pohvalio i profesore jer su ipak oni ti koji potiču studente na ovakve projekte.

Časopis Pleter predstavio je doc. dr. sc. Ivan Basić. Naveo je sadržaj časopisa koji je podijeljen na dva dijela: povijest i aktivnosti same Udruge u prvom dijelu - te drugi, kako ga je profesor Basić opisao, stručniji dio časopisa koji se odnosi na radove studenata. Profesor Basić je ujedno u kratkim isječcima prikazao svaki zastupljeni rad pojedinačno. Radovi pokrivaju široko razdoblje i područje interesa. Od antike do modernog doba, kako hrvatske, tako i svjetske povijesti.

U Knjižicu sažetaka „Jadranskih susreta“ (Split, 2016.) uputio nas je doc. dr. sc. Ivan Matijević. Osim lijepih riječi i čestitki za trud studenata, profesor Matijević ukratko je dočarao što čeka čitatelje ove knjižice, odnosno čime su se bavili studenti na 10. jadranskim susretima.

Za kraj, glavna urednica časopisa Pleter i Knjižice sažetaka, Anamarija Bašić, opisala je svoj, kao i put ostalih sudionika u ovom projektu. Njihov su put pratili usponi i padovi, ali i sva divna i nezaboravna iskustva. Također, upoznala nas je s nadolazećim projektima te planovima za budućnost Udruge te najavila natječaj za novi broj časopisa Pleter. Na kraju, kako i priliči, slijedile su zahvale svima koji su pomogli u izradi i realizaciji ovog projekta.

autor: Nikola Marunić

Radijske priloge o prvom broju časopisa "Pleter" i Knjižici sažetaka "Jadranskih susreta" (Split, 2016.) možete poslušati u emisijama HR Radio Splita "Nedjeljni akvarel" i "Kroz Bolonju i prašumu". Članak o predstavljanju možete pročitati u Universitas (broj 89., ožujak 2017.).

Naš časopis i Knjižicu sažetaka možete pogledati na poveznicama:

foto: Nives Mijić i Ive Verić

plakat: Anamarija Bašić

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.