image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Novoizabrana predsjednica Udruge "Toma Arhiđakon" - osvrt na dosadašnji rad i planovi za budućnost

AB

Intervju: Anamarija Bašić, predsjednica Udruge studenata povijesti "Toma Arhiđakon" 

Udruga splitskih studenata povijesti „Toma Arhiđakon“, u svega dvije godine svog postojanja, ostvarila je niz projekata s ciljem popularizacije povijesti te upoznavanja javnosti s novijim historiografskim ostvarenjima. Bilo da se radi o samostalno organiziranim aktivnostima ili praćenju i podršci različitim znanstvenim skupovima, simpozijima i ostalim događanjima, rad njezinih članova skroman je, ali vrijedan doprinos razvoju kulturne djelatnosti. Pored navedenog, značajnim možemo smatrati i oslobađanje kreativne energije mladih kojima je radno iskustvo vrijedno, jednako kao i njegov konačni cilj. Budući da je nova akademska godina donijela izbor novih članova tijela Udruge, zamolili smo novoizabranu predsjednicu Anamariju Bašić da nam se ukratko predstavi te da nam skicira planove Udruge za budućnost.

- Anamarija, prije svega nekoliko riječi o Vama.

Ponajprije, hvala Vam na pozivu. Ukratko, studentica sam pete godine povijesti i hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu. Otkako sam se upoznala s povijesnim temama, još u okviru školskoga predmeta Priroda i društvo, željela sam se time baviti, tako da sam jako sretna što sam upisala ovaj fakultet i što se svakodnevno susrećem s temama koje mi predlaže „učiteljica života“.

- Dojmovi s izborne skupštine, koliko energije prenosite u nastavak vaših aktivnosti?

Ovim putem zahvaljujem skupštini koja mi je poklonila svoje povjerenje. Također, htjela bih napomenuti i posebno pohvaliti rad dosadašnjeg predsjednika, a sadašnjeg potpredsjednika Mate Božića i drugih članove Udruge od kojih neki više nisu studenti, ali i dalje djeluju u radu iste. Do sada je Udruga organizirala razne izlete, primjerice: posjet arheološkom lokalitetu u Rižinicama i Crikvinama pod vodstvom prof. Kapitanovića, posjet Klisu pod vodstvom prof. Trogrlića i uz domaćinstvo povijesne postrojbe „Kliški uskoci“, razgledavanje antičke baštine u Splitu pod vodstvom prof. Vilogorac Brčić i obilazak splitskih kasnoantičkih i srednjovjekovnih crkvica uz vodstvo prof. Praničević Borovac te posjet marjanskim crkvicama i botaničkom vrtu uz vodstvo prof. Andrić, prof. Basića te prof. Ruščića. Udruga obilježava i pojedine datume važne za lokalnu, nacionalnu ili svjetsku povijest. Primjerice, 330. obljetnicu oslobađanja Dalmacije od Osmanlija, obljetnicu Bljeska i Oluje ili obljetnicu smrti kraljice Jelene i krunjenja kralja Zvonimira. Dakle, ili je riječ o izletu ili o nekom predavanju, skupu, pa čak i o volontiranju na skupovima.

Naš je cilj što više kolega nižih godina uključiti u rad Udruge, pošto je većina nas pri kraju studija. Smatramo da je postojanje udruge studenata koja aktivno djeluje velika stvar jer ona pruža priliku studentima da se aktiviraju na polju povijesti. Trenutno su nam se priključila dvojica mladih kolega što nas neizmjerno raduje.

Imamo mnogo planova, između ostaloga, članovi smo međunarodne povijesne organizacije studenata povijesti ISHA-e koja će uskoro naš status promijeniti u status promatrača. Cilj nam je postati aktivna sekcija i moći organizirati seminar u Splitu. No, za taj podvig trebamo novčanu potporu i nadamo se da ćemo novac prikupiti od sponzora za kojima tragamo.

- Postoji li načelo odabira ciljeva vašeg rada (na koje ste zemljopisno područje orijentirani i koja razdoblja obrađujete, koje teme birate i zašto)?

Odabiremo teme iz različitih povijesnih razdoblja, počevši od antike pa do najnovijih vremena. Nastojimo pratiti „okrugle obljetnice“. Primjerice, početkom prosinca u fakultetskim prostorijama na Peristilu održat ćemo niz predavanja povodom stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata, a sljedeće godine obilježit ćemo 1090. obljetnicu I. splitskog crkvenog sabora (925. – 2015.). Okrugle obljetnice pogodne su jer su zvučnije i lakše je ljude zainteresirati. Također, nastojimo uvijek birati teme u kojima možemo spomenuti i Dalmaciju. Ipak smo studenti u gradu pod Marjanom, a lokalna povijest zanimljiva je zbog usporedbe sa svjetskom i nacionalnom, primjerice kako su se neki svjetski važni događaji odrazili na Split. Trenutno je u pripremi projekt „Regnum Croatorum“ koji bi trebao obuhvatiti srednjovjekovne lokalitete koji su na neki način vezani za hrvatske knezove i kraljeve. Riječ je o prostoru od Podstrane preko Klisa i Solina do Kaštela, Bijaća i Rižinica pa do Splita. Cilj projekta jest popularizirati navedene lokalitete. Naime, surađujemo sa studentima Ekonomskog fakulteta u Splitu koji su zaduženi za turističku promociju, a mi smo zaduženi za povijesnu pozadinu, dok studenti arheologije iz Mostara daju doprinos arheološkim opisom lokaliteta. Također, nastojat ćemo ostvariti suradnju sa studentima povijesti umjetnosti i Umjetničke akademije u Splitu. Zatim ćemo to prezentirati turističkim zajednicama navedenih mjesta, s time da bismo mi onda bili vodiči na lokalitetima. Također, cilj nam je osnovati povijesnu postrojbu iz tog razdoblja, tj. iz ranog 9. i 10. stoljeća vezanu za dinastiju Trpimirovića. Surađujemo s povijesnim postrojbama: „Kliški uskoci“, "Tomislavova straža" (oni su ujedno i naši članovi i jedni od osnivača Udruge), "Vitezovi kralja Zvonimira" koji nam pomažu u prezentaciji tih lokaliteta. Ovo bi bio jedan primjer oživljene povijesti koja je temelj danas popularnog arheološkog turizma.

- Možete li izdvojiti neke od realiziranih projekata koji su obilježili dosadašnji rad Udruge?

Od dosadašnjih projekata posebno bih istaknula volontiranje za Noć muzeja u splitskim muzejima: Hrvatskom pomorskom muzeju, Muzeju grada Splita, Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika i Muzeju sporta. To je noć kada sva Hrvatska pohrli u muzeje, a posjetitelji su jako dobro reagirali na nas jer smo im mi bili mali vodiči kroz vrijeme. Dvije kolegice održale su predavanje u Hrvatskom pomorskom muzeju i u Etnografskom muzeju.

Istaknula bih i obilježavanje 120. godine pobjede narodnjaka u Splitu kao i obilazak marjanskih crkvica koji je bio iznimno posjećen. Tu je i suradnja s povijesnim postrojbama s  kojima namjeravamo graditi buduće projekte, kao što je i već navedeni „Regnum Croatorum“. Obično nakon određenih obilježavanja dobijemo neke nove ideje koje nastojimo ostvariti, nastojimo poboljšati stvari koje su „zaštekale“.

- Koliko je rad Udruge prepoznat od strane studenata, stručne i šire javnosti?

Rad Udruge prepoznat je od strane naših profesora koji su nam dali veliku potporu tijekom ove dvije godine. Posebno bih zahvalila prof. Marku Trogrliću, pročelniku Odsjeka za povijest koji nam je omogućio predstavljanje na obilježavanju desetogodišnjice Odsjeka, a koji nas i inače podupire. Što se tiče studenata, uglavnom su aktivni studenti pete godine što nastojimo promijeniti i aktivirati i druge studente koji gaje veliku ljubav prema povijesti. Cilj projekata jest popularizacija povijesti, tako da nastojimo obavijestiti medije, a uglavnom se rado odazovu. Primjerice, obilježavanje smrti kraljice Jelene i krunidbe kralja Zvonimira 8. listopada ove godine popraćeno je televizijskim, radijskim i novinskim izvješćima, a vijest je prenijelo nekoliko internetskih portala.

- Koje ciljeve stavljate pred sebe u budućnosti?

Osim projekta „Regnum Croatorum“, cilj nam je pokrenuti časopis „Pleter“ s raznoraznim temama iz povijesti, a koje bi dijelom bile vezane za navedeni projekt. Tu je i već spomenuto obilježavanje stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, kao i obilježavanje 1090. obljetnice I. splitskog crkvenog sabora, ponovno volontiranje za Noć muzeja, kao i u svibnju za Dan muzeja, obilježavanje dvadesetogodišnjice operacije Bljesak te obilježavanje Dana pobjede.

- Nekoliko riječi o kontaktima s ostalim udrugama, obrazovnim institucijama te ustanovama kulture?

Osim već navedenih ustanova: ISHA-e, našeg matičnog Filozofskog fakulteta u Splitu, splitskih muzeja, surađujemo i s knjižnicama: Gradskom knjižnicom Marka Marulića te sa Sveučilišnom knjižnicom u Splitu. Također, surađujemo i s gore navedenim povijesnim postrojbama, a namjeravamo proširiti suradnju na još neke, primjerice "Vitezove Vranske" i "Domagojeve strijelce", a razmišljamo o prezentiranju projekta „Regnum Croatorum“ školama. Posebno bih istaknula suradnju s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu te s povijesnom postrojbom „Kliški uskoci“ koji nas savjetuju i pomažu nam u radu na tom projektu.

- Za kraj, postoji li neka motivacijska poruka potencijalnim novim članovima?

Dragi naši budući članovi, priključite se Udruzi studenata povijesti „Toma Arhiđakon“. Garantiramo vam mnogo zanimljivih događanja, izleta, predavanja u kojima ćete moći izložiti vlastite radove pripremajući se tako za budući posao. Steći ćete nova poznanstva i neprestano raditi ono što najviše volite, baviti se poviješću.

autori: Mate Berić i Ivan Čarić

Razgovor s Anamarijom Bašić, predsjednicom Udruge studenata povijesti "Toma Arhiđakon" pogledajte i na web portalima:

S4S PORTAL: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon"

studentski.hr: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon": izabralo novu predsjednicu - Anamariju Bašić

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.