image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Obilježavanje 330. obljetnice oslobođenja Dalmacije od Osmanlija (1683. - 2013.)

330. godina nakon opsade Beča (od 14. srpnja do 12. rujna 1683. godine) i velike pobjede ujedinjenih snaga Habsburške monarhije i Poljsko-litavske unije pod zapovjedništvom Jana III. Sobjeskog nad Osmanlijama, što je dovelo do povlačenja Osmanlija iz cijele srednje i najzapadnijeg dijela jugoistočne Europe, uključujući i Dalmaciju, Udruga studenata povijesti “Toma Arhiđakon” organizirala je obilježavanje 330. obljetnice početka oslobađanja Dalmacije od Osmanlija (1683. - 2013.).

Obilježavanje je započelo na sam datum početka osmanlijske opsade Beča davne 1683. godine, 14. srpnja, obilaskom tvrđave Klis uz domaćinstvo povijesne postrojbe “Kliški uskoci” koji su se upravo tih dana pripremali za izvođenje povijesno-scenskog spektakla “Uskočki boj za Klis” koji se održavao od 26. do 28. srpnja 2013. godine. Manifestacija “Uskočki boj za Klis” već treći put za redom oživljava drevnu klišku tvrđavu zveketom oružja kao i nekad, stoljećima prije, u doba Petra Kružića i slavnih kliških uskoka. Tako su studentice i studenti uz obilazak same tvrđave imali priliku vježbati gađanje mete sportskim lukom i strijelom, te nazočiti uskočkom dvoboju dugim mačevima. Sama manifestacija “Uskočki boj za Klis” i ove je godine privukla veliki broj domaćih i stranih posjetitelja koji su imali priliku uživati u prikazu bitke za Klis iz davne 1532. godine, u kojoj su sudjelovali osim samih “Kliških uskoka” još čak i dvjestotinjak članova drugih povijesnih postrojbi iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Mađarske, kao što su: Družba vitezova Zlatnog kaleža, Dubovački streličari, Red Čuvara grada Zagreba, Red vitezova Ružice grada, Beli Volk, Tostabur Espadrones, Vitezovi Vranski, Red Srebrnog Zmaja i brojni drugi. Osim same bitke u podnožju kliške tvrđave tradicionalno su kroz tri dana održavanja manifestacije bili postavljeni tabori sudionika s prikazom života ratnika, dok su se na kliškom Trgu Mejdan održavale i brojne predstave uz čak tri viteška natjecanja (Hrvatske bohurt lige u kategoriji dugi mač, bohurt natjecanje u borbi bodežom i streličarski turnir). Povijesno-scenski prikaz bitke za Klis iz 1532., kada su Osmanlije neuspješno pokušale osvojiti klišku tvrđavu, održan krajem srpnja 2013., bio je izvrstan podsjetnik na dane osmanlijske opsade Beča davne 1683. godine.

Nakon teškog osmanlijskog poraza 12. rujna 1683. godine kada je vojska Jana III. Sobjeskog, ujedinjena s habsburškom vojskom, porazila vojsku osmanlijskog vojskovođe Kara-Mustafe i tako natjerala velikog vezira na bijeg, upravo na prostoru Dalmacije uzduž mletačko-osmanlijske granice došlo je do ustanka stanovništva koje je živjelo pod osmanlijskom vlašću, nakon čega su zaredali ustanci protiv Osmanlija i drugdje na hrvatskom tlu. Tako su posljednjih dana listopada 1683. godine ustanici oslobodili Vranu, dotadašnje sjedište osmanlijskih dužnosnika. Stoga je upravo 330. godina nakon tih sudbonosnih događaja u četvrtak 24. listopada 2013. godine u Sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu održan ciklus izlaganja posvećen oslobađanju Dalmacije od Osmanlija od 1683. do 1718. godine. Ciklus je započeo izlaganjem Kristine Taraš pod naslovom “Dalmacija za vrijeme Kandijskog rata” u kojem je aktualizirano razdoblje koje je prethodilo konačnom oslobađanju Dalmacije od Osmanlija, dakle razdoblje sredine XVII. stoljeća koje je povijesno označio upravo Kandijski rat. Potom je nastavljen temom “Mletačko-osmanlijski sukobi u Dalmaciji od 1683. do 1718.” koju je prezentirao Mate Božić pregledom ratnih pothvata domaćeg stanovništva i mletačkih jedinica tijekom Morejskog i Drugog morejskog ili Malog rata kojima su Osmanlije u konačnici protjerane iz Dalmacije.

Nakon pregleda općih prilika i ratnih zbivanja krajem XII. i početkom XVIII. stoljeća na području Dalmacije, uslijedila je tema “Oslobođenje Vrgorca od osmanlijske vlasti” iz lokalne povijesti, koju je predstavila Matea Mihaljević Jurković, u okviru koje je ukratko prezentirana povijest Vrgorca, životni put vrgorskog narodnog junaka serdara Rade Miletića koji se istaknuo u protuosmanlijskoj borbi, poznate vrgorske kule, među kojima i kula pjesnika Tina Ujevića, te samo oslobađanje Vrgorca od Osmanlija krajem XVII. stoljeća. Ciklus je završio izlaganjem pod naslovom “Dalmatinske krajine u 18. stoljeću” Jelene Milašinović, u kojem je bilo riječi o zanimljivom mletačkom ustroju oslobođenog dalmatinskog zaleđa koje je tijekom cijelog XVIII. stoljeća zadržalo gotovo vojno-krajiške karakteristike, počevši od uprave, sudstva, gospodarstva, agrarnih odnosa te problema integracije “stare” s “novom” i “najnovijom stečevinom” u okviru mletačke Dalmacije XVIII. stoljeća.

Na samom kraju ciklusa uslijedilo je izlaganje zapovjednika povijesne postrojbe “Kliški uskoci” gospodina Damira Žure, koji je ukratko predstavio djelovanje uskočke povijesne postrojbe na razvoju i populariziranju uskočke oživljene povijesti, te najavio buduće planove u smislu osnivanja povijesne postrojbe hrvatskih srednjovjekovnih vladara iz kuće Trpimirovića, koja je, kao što je poznato, jedno od svojih sjedišta imalo upravo na drevnoj kliškoj tvrđavi. Izlaganje gospodina Damira Žure potaknulo je okupljene da u četvrtak 27. listopada posjete klišku tvrđavu i da tako na mjestu koje je u davnom XVII. i XVIII. stoljeću bilo ključno za odlučivanje o sudbini Dalmacije prigodno zaokruže obilježavanje 330. obljetnice početka oslobađanja Dalmacije od Osmanlija.

Program obilježavanja 330. obljetnice početka oslobađanja Dalmacije od Osmanlija:

24. listopada 2013., četvrtak, 16:30 - 19:30 h – Sveučilišna knjižnica u Splitu

“Dalmacija za vrijeme Kandijskog rata” - Kristina Taraš

“Mletačko-osmanlijski sukobi u Dalmaciji od 1683. do 1718.” - Mate Božić

“Oslobođenje Vrgorca od osmanlijske vlasti” - Matea Mihaljević Jurković

“Dalmatinske krajine u 18. stoljeću” - Jelena Milašinović

y foto i video: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.