image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Portreti grada u Muzeju grada Splita

Članice i članovi Udruge studenata povijesti "Toma Arhiđakon" prošloga su tjedna iskoristili izvanrednu priliku te su u Muzeju grada Splita i Galeriji Emanuel Vidović pogledali izložbu Portreti grada – izložba splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita. Nastao unutar impresivne i raskošne Dioklecijanove palače, Split je kao grad iznimno bogate ikonografije i specifične, slojevite kulturne baštine privlačio pažnju umjetnika još od kraja srednjega vijeka, a s početkom novoga vijeka likovni prikazi grada postaju sve brojniji. Obično se najstarijim prikazom grada Splita smatra detalj modela grada koji splitski zaštitnik sveti Duje drži u ruci, a koji je djelo mletačkoga renesansnog slikara Girolama Santacrocea iz sredine 15. stoljeća. Tijekom vremena se, međutim, smanjuje broj prikaza grada povezanih s vjerskom tematikom, a raste broj crteža i grafika čiji su autori pustolovi, istraživači, putopisci, pomorci i graditelji, koji u velikom broju dolaze u Split zahvaljujući njegovom istaknutom položaju vrlo važne teretne i putničke luke.

Studentice i studenti su se tijekom svojeg posjeta Muzeju grada Splita upoznali s vedutama kao važnim povijesnim izvorima koji prije izuma fotografije predstavljaju detaljne i realistične prikaze Splita. Uz stručno vodstvo Nele Žižić, više kustosice Muzeja grada Splita i jedne od autorica izložbe, posjetitelji izložbe također su mogli pratiti promjene u vizualnome identitetu grada tijekom nekoliko stoljeća, a interaktivni su im sadržaji omogućili da sadašnji izgled grada i arhitekturu usporede s nekadašnjima. Osim bogate zbirke veduta, na izložbi se mogu pronaći i odabrani ulomci iz putopisa stranih autora, koji ne samo da opisuju izgled grada, nego također pružaju i dragocjene informacije o mentalitetu i običajima njegovih stanovnika.

Svi zainteresirani izložbu mogu vidjeti do siječnja 2014. godine, uz slobodan ulaz svim posjetiteljima, a besplatna će se stručna vodstva održavati utorkom, srijedom i četvrtkom u 18 sati do 20. prosinca 2013. godine.

autorica: Verica Rekić

© 2023.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.