image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Replika pluteja iz dubrovačke crkve sv. Petra

U srijedu 13. ožujka 2013. godine u velikoj dvorani Umjetničke akademije u tvrđavi Gripe Vedran Kundić održao je javno predavanje “Izrada replike kamenog pluteja iz crkve sv. Petra Velikog u Dubrovniku”. Predavanje je tematski bilo vezano uz Kundićev magistarski stručni rad: klesanje replike pluteja iz crkve sv. Petra Velikog u Dubrovniku tradicionalnim alatima, mjerenje vremena potrebnog za taj posao i precizno dokumentiranje radnog procesa. Vedran je govorio o spoznajama do kojih je došao te o primjeni timelapsea i stop animacije u svrhu dokumentiranja klesarskog rada. Naime, ove dvije tehnike imaju veliki potencijal za dokumentiranje konzervatorsko-restauratorskih zahvata, ali i za komunikaciju sa širom javnosti.

U sklopu predavanja Vedran je projicirao 10-minutni video s virtualnom rekonstrukcijom izvorne polikromije pluteja i prikazom procesa njegove izrade. Uz predavanje, Vedran je organizirao i izložbu “Izrada replike kamenog pluteja iz crkve sv. Petra Velikog u Dubrovniku” koju je moguće pogledati do 19. ožujka u istočnom krilu Dioklecijanovih podruma. Samo predavanje dio je ciklusa javnih predavanja nastavnika i studenata Odsjeka za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije u Splitu koji je započeo u siječnju 2012. godine. Naime, program ciklusa javnih predavanja do sada je obuhvatio osam predavanja, a teme su bile raznolike: od intervencija u povijesnim jezgrama do edukacije vlasnika kulturnih dobara. Tako su u studenom 2012. godine studentice konzervacije i restauracije Filipa Sršen i Tina Tomšič održale javno predavanje: “Konzervatorsko-restauratorska radionica u sisačkome Parku skulptura”.

Njihovo je predavanje označilo početak novog ciklusa naslovljenog Razgovori o baštini. Ciklus je nastavljen predavanjem dr. sc. Ane Šverko i Igora Belamarića “Povijest i budućnost trogirskog parka Garagnin – Fanfogna”. Autorica koncepta i voditeljica programa je docentica Sagita Mirjam Sunara koja djeluje na Odsjeku za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije u Splitu.

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.