image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Važno je da ne zaboravimo povijest

Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" iza sebe ima niz aktivnosti, a sljedeći projekt je obilježavanje dvadesete obljetnice operacije Maslenica. Tom prigodom smo o radu Udruge porazgovarali s Matom Božićem koji izreku "Historia est magistra vitae!" živi još od osnovne škole…

Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" formalno je osnovana krajem svibnja prošle godine, iza sebe ima niz aktivnosti, a sljedeći projekt je obilježavanje dvadesete obljetnice jedne od najznačajnijih operacija Domovinskog rata – oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Maslenica. Tom prigodom smo o radu Udruge porazgovarali s Matom Božićem, studentom pete godine povijesti i filozofije na splitskom Filozofskom fakultetu i predsjednikom Udruge. On slavnu Ciceronovu izreku "Historia est magistra vitae." živi još od osnovne škole kada je počeo pratiti povijesne događaje i skupljati novinske isječke.

- Kolege Josip Burić i Marin Pelaić, također studenti povijesti, predložili su da osnujemo jednu ovakvu udrugu. Htjeli smo povezati studentski život s kulturnim događanjima u Splitu jer su studenti pretežito orijentirani na predavanja i studiranje te im je trebao nekakav poticaj da se uključe u društvena zbivanja kako bi to studiranje imalo smisla – započinje priču Mate.

- Na početku smo organizirali posjet arheološkim lokalitetima Rižinice i Crikvine podno Klisa. Široj javnosti smo se približili obilježavanjem 130. godišnjice pobjede splitskih narodnjaka na općinskim izborima 1882. godine – organizirali smo ciklus studentskih predavanja u Sveučilišnoj knjižnici i završnu proslavu u kavani Bajamonti na Prokurativama koja je prije bila talijanska čitaonica i sjedište fašističke stranke u Drugom svjetskom ratu. Sjetili smo se i Vukovara paljenjem svijeća te smo popratili međunarodni znanstveni skup u nekadašnjoj palači obitelji Papalić prilikom 700. obljetnice splitskog gradskog tzv. Percevalova statuta iz 1312. godine – rezimira Mate početke rada Udruge navodeći da su neki od ciljeva koje nastoje ostvariti, prije svega, populariziranje povijesti i historiografije, obilježavanje različitih obljetnica te posjećivanje historiografskih simpozija i skupova.

U funkciji je i portal pleter.info, a do kraja ove akademske godine planiraju pokrenuti i časopis u kojem će prezentirati radove studenata kako bi im pružili priliku da iskažu svoje ideje bez ograničavanja na isključivo historiografske prikaze.

- Na povijesne događaje možemo gledati iz različitih kutova pri čemu mi možemo imati jednu perspektivu, a netko s one strane granice na drugačiji način vidi stvari. Potrebno je sve perspektive međusobno suočiti i na neki način povezati. Mislim da bi to bilo vrlo poticajno i korisno hrvatskom društvu jer je loše da ostane zatvoreno u neke svoje granice i okvire – objašnjava Mate ideju uspostavljanja prekogranične suradnje otkrivajući da već rade na povezivanju hrvatskih i talijanskih povjesničarskih organizacija s namjerom istraživanja hrvatske zajednice u Italiji i talijanske zajednice u Hrvatskoj.

- Smatram da je bitno imati svijest o prošlosti, da ne zaboravimo što se dogodilo. To je korisno za naše društvo, naš identitet, našu sadašnjost i budućnost. Neki događaji u prošlosti mogu nam biti inspiracija za buduće djelovanje kao i za upoznavanje sadašnje situacije. U smislu povijesti kao učiteljice života mislim da je to vrlo pozitivno i korisno – zaključuje Mate.

O operaciji Maslenica u knjižnicama će najviše pričati studenti

Udruga će nizom predavanja obilježiti 20. obljetnicu jedne od najznačajnijih operacija Domovinskog rata – oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Maslenica koja se odvijala od 22. do 27. siječnja 1993. godine i u kojoj je oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovna luka Zemunik čime je ponovno omogućena nesmetana prometna povezanost sjevera i juga Hrvatske, a naknadno je oslobođena i brana Peruća koju su pobunjeni Srbi prilikom povlačenja neuspješno minirali s namjerom da izazovu katastrofu u nizvodnom toku Cetine.

U Sveučilišnoj knjižnici će se 21. siječnja od 17:30 sati održati dva predavanja studenata. U prvom, pod nazivom Srpsko-crnogorska agresija na dalmatinske gradove 1991. godine, govorit će Marin Pelaić i Željana Rončević, a u drugom, pod nazivom Društveno-politička pozadina operacije Maslenica, izlagat će Mate Božić. Iduće večeri, od 17:30 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića predavanje pod nazivom Operacija Maslenica održat će Kristina Taraš, a predavanje pod nazivom Oslobodilačke operacije Hrvatske vojske 1994. i 1995. godine održat će Andrijana Perković Paloš. Studentima će se pridružiti i umirovljeni brigadir Stanko Čelar s predavanjem Mjesto i uloga 4. gardijske brigade u oslobodilačkoj operaciji Maslenica 1993. godine. Tom će prigodom Katarina Pavičić čitati duhovno-domoljubne pjesme iz svoje zbirke Zajedno kroz sjećanja.

izvor: infozona.hr: "Važno je da ne zaboravimo povijest"

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.