image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Predstavljanje knjige Ive Banca: "Hrvati i Crkva"

U razmjerima suvremene hrvatske historiografije, profesor Ivo Banac svakako je jedna od onih ličnosti čiju važnost nije potrebno posebno naglašavati. Autor brojnih djela posvećenih povijesti 20. stoljeća, od kojih posebno vrijedi istaknuti knjige kao što su Nacionalno pitanje u Jugoslaviji (Zagreb: Nakladni zavod Globus, 1992.) i Sa Staljinom protiv Tita (Zagreb: Nakladni zavod Globus, 1990.) te zbirku eseja Raspad Jugoslavije (Zagreb: Durieux, 2001), svoju je stvaralačku pauzu okončao najnovijom studijom pod naslovom Hrvati i Crkva: kratka povijest hrvatskog katoličanstva u modernosti izdanom u zajedničkoj nakladi zagrebačkog Profila i sarajevskog Svjetla Riječi. Nakon što je profesor Banac još u prosincu 2012. godine počastio splitski Filozofski fakultet svojim posjetom u povodu otkrivanja spomen-ploče na rodnoj kući Bogdana Radice, predstavljanje njegova posljednjeg historiografskog ostvarenja održano 22. prosinca 2013. godine u prostorijama Fakulteta na Peristilu obilježilo je njegov najnoviji posjet Splitu.

Uvodnu riječ na predstavljanju održao je prof. dr. sc. Marko Trogrlić, dok je aktualni dekan Aleksandar Jakir istaknuo sistematičnu narav djela, osvrnuvši se i na dinamiku odnosa jedne tradicionalne institucije kao što je Crkva spram modernosti i prosvjetiteljstva. Vrlo poticajno i sadržajno izlaganje održao je prof. dr. sc. Josip Vrandečić. Između ostalog, knjigu profesora Banca pohvalio je zbog njezina omjera analize i sinteze u problematici koju tematizira, ali i zbog preciznih, sažetih i jasnih ocjena koje se u njoj iznose. Što je posebno zanimljivo, profesor Vrandečić naglasio je kako središnji topos zapravo ne predstavljaju ni Hrvati ni Crkva, već nacionalizam kao ideologija koja je u najvećoj mjeri obilježila dva stoljeća hrvatske modernosti. Ponešto drugačiji pristup iznio je dr. Rusmir Mahmutćehajić iz Sarajeva, koji je materiju koju obuhvaćaju Hrvati i Crkva sagledao i iz filozofske perspektive, izražavajući usto nadu da se slična djela konačno pojave i za prošlost bošnjačkog i srpskog naroda čije je nacionalne identitete, posebno spram Hrvata, također u velikoj mjeri usmjerila vjera. Izlaganja je na kraju svojim osvrtom zaključio sam autor, podijelivši s auditorijem svoja razmatranja o mogućnostima bogotraženja u vremenima modernosti.

Nedvojbeno, djelo Hrvati i Crkva kao najnovije postignuće profesora Banca predstavlja iznimno vrijedan doprinos našoj povijesnoj znanosti. A u tom smislu ni događaji poput ovog nisu ništa manje plodonosni za zainteresiranu javnost. Stoga se možemo potpuno opravdano ponadati kako će se duh dosadašnje dobre suradnje splitskog Odsjeka za povijest i profesora Banca nastaviti i dalje razvijati. Naposljetku, upravo se na ovakav način najbolje pokazuje kako je povijest nešto što uvelike nadilazi tijesni okvir sveučilišnih predavaonica, u čemu se zasigurno i nalazi najveća vrijednost koju pred čitatelja postavlja sinteza kakva su Hrvati i Crkva.

autor: Duje Jakovčević

© 2023.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.