image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Kliška tvrđava - predavanje Valtera Firića

Udruga studenata povijesti “Toma Arhiđakon” i Hrvatski plemićki zbor – splitski ogranak pozivaju Vas na druženje i otvoreno predavanje koje će se održati u srijedu, 17. listopada 2018. u 18 sati u učionici P20 Filozofskog Fakulteta u Splitu; Poljička cesta 35 (bivša zgrada Brodomerkura). Riječ je o predavanju prof. likovne umjetnosti u mirovini Valtera Firića - “Kliška tvrđava” o fortifikacijama, povijesnim mijenama i burnoj prošlosti kliške utvrde uz uvodno izlaganje "Heraldika gospodara kliške tvrđave kroz povijest te kliških, senjskih i žumberačkih uskočkih obitelji” - Mate Božić.

Na prostoru kliške utvrde tijekom pretpovijesti nalazilo se gradinsko naselje, a u antici kasnorimski “castrum”. Utvrda se potom spominje u ispravi iz 852. kao dvor kneza Trpimira (“ex curte nostra”), a u doba njegovih nasljednika - kneževske i kraljevske kuće Trpimirovića, Klis je bio središte županije koju sredinom X. stoljeća spominje Konstantin Porfirogenet pod imenom Primorska (“Parathalassia”), a koja se protezala od trogirskoga zaleđa do Poljica. Od XII. st. Klis su držali različiti gospodari: splitski nadbiskup, templari, a potom i knez Domald, knezovi Bribirski, bosanski vladari Kotromanići, knez Ivaniš Nelipčić i drugi feudalci. Zbog svojeg dominantnog položaja na cesti koja je iz Splita preko Sinja vodila u bosansku unutrašnjost, utvrđeni grad je u doba osmanlijskih osvajanja bio izložen gotovo neprestanim napadima. Pod “senjskim kapetanom i knezom kliškim” Petrom Kružićem utvrda je ipak duže vremena odolijevala Osmanlijama, ali je 1537. bila konačno osvojena i uređena kao sjedište Kliškoga sandžaka. Potom je uslijedilo nekoliko kršćanskih pokušaja oslobođenja same utvrde: 1571. Mlečani su neuspješno opsjedali Klis, a 1572. zajedno s domaćim pučanstvom prodrli su u utvrdu, ali ju nisu mogli zadržati; godine 1596. Splićani su pod Ivanom Albertijem i zajedno s uskocima uspjeli zauzeti utvrdu u ime cara Rudolfa II. Habsburškog, ali su je Osmanlije već iste godine preotele. Tijekom Kandijskoga rata Klis je 1648. osvojio mletački general Leonardo Foscolo i utvrdio ga, a utvrda je ostala u rukama Mlečana sve do propasti Republike 1797. godine. Od tada su se vlasti nad tvrđavom često mijenjale: od Austrijske Carevine, preko Francuskog Carstva do Austro-Ugarske Monarhije, a osobito kroz XX. stoljeće (Država SHS, Kraljevina SHS/Jugoslavija, ND Hrvatska, socijalistička Jugoslavija) sve do suvremene Republike Hrvatske.

Veselimo se Vašem dolasku!

kliska tvrdava

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.