image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

 Stolačka tarča

Broznik je, poslužimo li se neologizmom Izeta Fazlinovića, donio lijepo vrijeme i priliku da se "brozovi" iz ISHA-e Split zapute na ekskurziju u Mostar kod kolega iz Kluba studenata povijesti Filip Lastrić. Naš Viski za volanom je šoferirao Blaža na kvadrat, i Huljeva i Ševu, a u Dicmu smo skupili Kristiana.

Uvijek dosljedni u kašnjenju i ovoga puta smo natjerali kazaljke sata da se okreću brže nego što bismo željeli te primorali naše domaćine da preprave raspored aktivnosti. Srebrni lijes sa znakom lava se oko 5 popodne parkirao kraj džamije u Stocu gdje se održavala Stolačka tarča, srednjovjekovni sajam u blizini Mostara. Uspon na tvrđavu povoljno je djelovao na naše utrnule donje ekstremitete. Penjući se, razmišljao sam kako me ta vizura podsjeća na klišku te kako bi se Uskoci mogli naći na ovoj manifestaciji. I bio sam u pravu. Za šankom su osim piva, ćevapa i gemišta bili laktovi Damira Žure bez čijeg "uskakanja" prođe malo koja srednjovjekovna manifestacija. Odmjerivši našu delegaciju upoznao nas je s Vitezovima vranskim i usmjerio do uskočkog šatora. Krenuvši tim putem opazio sam široki raspon ruku našeg domaćina Ivana Bokšića koji nas je upoznao s ostatkom Kluba i s kojim smo se ponovno vratili za šank na piće dobrodošlice.

Obišavši kompleks manje ili više uništenih nakupina kamena našli smo se na vrhu tvrđave te opazili pogled koji nije pucao, već rešetao na Hercegovinu. Nakon metaforičke pucačke vježbe, okušali smo se u onoj streličarskoj gdje smo potvrdili svoja znanja stečena na Klisu s Uskocima. Na tarči se diskutiralo, častilo i razmjenjivalo iskustva te povremeno gubilo sluh zbog pucnjave topova i kubura. Manifestacija je završila odbijanjem mletačkog napada i našim odbijanjem gemišta te smo se uputili ka gradu 9 mostova. Povrh nekadašnjeg stadiona Veleža, danas stadiona Zrinjskog, bilo je okupljalište nas povijesnih ratnika te smo na znakovitoj adresi Jebodrom b. b. razmijenili "Pletere" i obećanja za slanje radova za 3. broj istog. Nakon lijepog druženja Ivan nas je odveo u "Golden pub" na muziku uživo gdje smo se uvjerili u minimalne razlike glazbenih preferenci u Splitu i Mostaru. Jutro smo dočekali u stanu u Splitskoj ulici te popili kavu u kafiću "Split" gdje nam se pridružio naš prijatelj Stjepan Ramljak s kojim smo se upoznali u Osijeku na seminaru "Yugoslavia Revisited". Ramo nas je proveo kroz Mostar i na sebi svojstven način objašnjavao povijest znamenitosti. Kraj franjevačkog samostana smo se našli s Mateom i Ivanom koji su nastavili tumačenje dok smo prelazili preko Starog mosta i ostalih kročenja vrijednih puteva. Nakon slasnih ćevapa, nastavili smo do europskijeg dijela Mostara te sjeli na kavu. Također smo posjetili Filozofski fakultet u Mostaru, ali na način na koji je i jedan naš državnik posjetio Bijelu kuću te smo se samo slikali ispred zgrade. Neočekivani put na Hum nam je pružio uvid u okovanost Mostara brdskim zubalima čiju izoliranost jedino negira Neretva koja u njeg' unosi dah Mediterana i klik galeba.

Za kraj smo ovaj specijalitet posolili pričama iz rata i popaprili projekcijama o budućnosti Mostara te smo se uz zahvale na gostoprimstvu i poziv za dolazak u Split oprostili od Stjepana i Ivana. Za kraj nam je jednosatna i mukotrpna promjena žarulje prednjih svjetala na Marinovom srebrnom lijesu dokazala da smo uistinu s Filozofskog i da je bolje da se držimo povijesnog istraživanja.

 autor: Blaž Ševo

foto: Klub studenata povijesti Filip Lastrić

video: Ivan Bokšić

https://www.youtube.com/watch?v=HXjr9MKUGRo

 

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.