image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

ISHA Split na ljetnom seminaru u Helsinkiju 

(24. – 29. srpnja 2017.)

Od 24. do 29. srpnja u finskoj prijestolnici Helsinkiju održao se ljetni seminar u organizaciji ISHA-e Helsinki na kojem su osim ISHA-e Split sudjelovale ISHA sekcije iz cijele Europe, a koje su došle u pomlađenim sastavima uz uvijek prisutne veterane ISHA događanja. Tema seminara bila je historijska svijest koja je bila podijeljena na četiri radionice s dodatnom PhD radionicom. Radionice su se bavile historijskom sviješću u obrazovanju, mjestu, medijima i politici. Za razliku od ISHA-e Gent, ISHA-e Budimpešta i ISHA-e Kalinjingrad koje su imale po 5 predstavnika svojih sekcija, boje ISHA-e Split je branila moja malenkost, dok mi se na nacionalnoj fronti pridružio kolega Ante Skelin, Šibenčanin koji je predstavljao ISHA-u Zadar i s kojim sam obnovio prijateljstvo nakon susreta na Trećem okruglom stolu studija povijesti u Osijeku održanog u ožujku ove godine. Kao predsjednici dotičnih udruga našli smo zajednički jezik i prije samog putovanja do Skandinavije.

Ljudi često kažu da putovanje počinje prvim korakom, no ja kažem da počinje prvom rezervacijom leta koja je bila izvršena u zadnji čas, zbog čega sam nauštrb dogovora da Ante i ja idemo istim letom za Finsku, letio sam preko Stockholma. Krenuo sam iz voljenog Segeta za Trogir iz kojeg je bus za Zagreb krenuo u 5:30. Prešavši u Zagreb, zadovoljstva svega rad, na letu za Stockholm na Finkinju naletio sam tad. Ni sam Johnny ne zna koliko sam imao sreće što sam naletio na Jessicu jer da nisam, vjerojatno bih lutao bespućima skandinavskih aerodroma, a ovako sam slijedio iskusnu svjetsku putnicu koja me naučila nekoliko korisnih finskih fraza i nešto finske povijesti kako na letu za Stockholm, tako i na letu za Helsinki. S novostečenim prijateljstvom i elanom na aerodromu Helsinki Vantaa dočekala me je voditeljica radionice za koju sam se prijavio (Historijska svijest u obrazovanju) Johanne Norppe koja me je uputila u program i podijelila svoja očekivanja od nadolazeće radionice. Došavši napokon u hostel, nakon 20 sati putovanja rekao sam sâm sebi: „Bravo čovječe, nisi se izgubio i živ si stigao!“ Nažalost, zbog kasnog dolaska nisam mogao prisustvovati zabavi dobrodošlice za „ISHA ljude“ te sam poput padobranca bauljao od vrata do vrata dok nisam začuo glasove omladine. Odmah mi je sinulo da bi to mogli biti „ISHA ljudi“ koji se vraćaju sa zabave te sam ih na filmskom engleskom upitao jesu li oni „ISHA ljudi“. Njihov potvrdan odgovor moja je usta natopio okusom još jedne putničke pobjede te mi nije trebalo mnogo da se uklopim u ISHA mentalitet i započnem upoznavati razne varijante njihovih engleskih jezika. Prijateljska atmosfera me odmah obradovala te nisam mogao dočekati jutro da upoznam „face“ u ISHA svijetu. Osim „faca“, tog jutra sam upoznao i čari finskog doručka te ostatak sudionika tog ljetnog seminara. Oblizavši usne, uputili smo se u Hamalais-osakuntu da čujemo pozdravni govor predsjednika ISHA-e Helsinki Onnija Karija i osnivača udruge Historians without borders i bivšeg ministra vanjskih poslova dr. sc. Erkkija Tuomioje. Nakon lijepih govora imali smo priliku razmijeniti međusobna životna i akademska iskustva. Moram priznati da se čovjek obraduje kad vidi progresivna i otvorena mišljenja mladih europskih kolega i njihovo poznavanje dijelova hrvatske povijesti. Nakon ručka smo obišli Helsinki koji je 1812. godine postao središte Velike finske kneževine i morsku utvrdu Suomenlinna, popularno zvanu Gibraltar sjevera, do koje smo došli brodom. Navečer smo, podijelivši se u manje grupe, iskusili ljepote finskih pubova i napitaka od hmelja gdje sam imao priliku testirati i unaprijediti svoje znanje finskog jezika.

Sljedećeg dana na red je stigla akademska strana ovog seminara. Na prekrasnom novoizgrađenom kampusu sam upoznao i drugu voditeljicu moje radionice Tanju Taivalantti te smo se uputili u lijepo opremljen kabinet u kojem je nas petero, svatko iz svoje perspektive govorio o historijskoj svijesti u obrazovanju. U istoj sobi su se našli Tom iz Velike Britanije, na račun kojeg se konstantno mogla čuti mnoga upadica i šala o Brexitu, a koji je pričao o pristranosti u britanskim povijesnim udžbenicima što se tiče kolonijalizma, zatim Emma iz Belgije, koja je govorila o pristranosti u belgijskim školama u kojima se ne uči o belgijskim zločinima u Kongu, nadalje, ja sam pričao o pristranosti u hrvatskim osnovnoškolskim udžbenicima s kraja devedesetih što se tiče prikaza Srba. Vidljivo je i zapravo fascinantno da smo obradili istu temu s varijacijama iz Velike Britanije, Belgije i Hrvatske. Drugo dvoje sudionika imalo je ponešto drukčiji pristup te su govorili o tome kako učenje kroz igru pomaže u oblikovanju historijske svijesti. Miha iz Slovenije prikazao je kako se dovodeći učenike na mjesto nekog povijesnog događaja kroz igre koje uprizoruju tijek bitke učenici dobivaju bolje shvaćanje tog dijela gradiva. Naposljetku, Noemi iz Mađarske nam je predstavila različite metode podučavanja povijesti učenicima opet kroz prizmu igara. Nakon iscrpnog akademskog dijela otišao sam na prezentaciju pod nazivom „How to ISHA“ na kojoj su nam pojašnjeni ciljevi i djelovanja ISHA-e International te struktura udruge, a navečer smo otišli u saunu na obali Baltika.

Dan nakon na red je došao Turku, bivši glavni grad Finske za vrijeme švedske vladavine kroz koji nas je provela ekipa iz ISHA-e Turku te smo posjetili boravište zanatlija s kraja 18. stoljeća koje je preživjelo veliki požar 1827. godine koji je progutao veći dio grada. Nakon razgledavanja i slobodnog vremena vratili smo se u hostel te ubrzo krenuli na kombinaciju NDP-a (National drinks party) i „sitsita“ (finske studentske zabave uz večeru) na kojoj smo Ante i ja predstavili tradicionalne dalmatinske proizvode poput pršuta i Maraskinih pića. U obilju raznolikih „ića i pića“, pjesme i smijeha mogu reći da se uistinu osjetilo ISHA zajedništvo te je prisutna atmosfera nešto što će biti ustaljeni standard za nadolazeće seminare u organizaciji ISHA sekcija.

Nakon duuuge noći jutro je stiglo nekoliko sati ranije nego što smo priželjkivali, ali smo se junački otarasili umora i otišli se prisjetiti o čemu smo pričali prije dva dana te se pripremili za finalne zaključke koji su bili na rasporedu kasno popodne. Sudjelovao sam na generalnom sastanku ISHA sekcija na kojem sam glasovao i komentirao stavke dnevnog reda, a koje su se ticale ISHA-e Split kao članice ISHA-e International. Ponovno je do izraza došla ozbiljnost i spremnost predstavnika sekcija na dijalog i suradnju. Lansirao se postupak premještaja sjedišta ISHA-e International iz Zuricha u Berlin te se pričalo o povećanju akademskih kriterija za ljetne seminare kao i nadolazećim seminarima. Nakon trosatnog sastanka slušali smo panel diskusiju četvero istaknutih profesora sa Sveučilišta u Helsinkiju. Porazgovarao sam s profesoricom emeritom povijesti i društvenih znanosti; Sirkkom Ahonen kojoj je specijalnost poslijeratno društvo i njihove interpretacije povijesti, zbog čega je posjetila i Mostar te sa mnom podijelila svoja viđenja situacije nakon Domovinskog rata na temelju podataka što ih je prikupila na terenu. Nakon panel diskusije, svaka je radionica dala sažetak o čemu su pričali i koji je zaključak radionice nakon čega su svi članovi ISHA-e Helsinki pobrali gromoglasan pljesak od strane sudionika radi odlično obavljene organizacije seminara i predanosti da nam boravak u Finskoj učine što ljepšim. To se posebno ogledalo u činjenici da mi je predsjednik ISHA-e Helsinki, Onni Kari osigurao smještaj dodatna dva dana u svojem stanu budući da mi je let bio tek 30. srpnja popodne, a morali smo se odjaviti iz hostela 29. do 11 sati. Na kraju smo dana naravno imali oproštajnu zabavu koja je bila trešnja na vrhu sladolednog kupa u Kupalli.

Budući da se nisam odvažio lutati sam po predgrađima Helsinkija jednostavno sam cijeli dan listao fotografije i razmišljao kako dugo neću doživjeti tako uzbudljiv, zanimljiv i sadržajem ispunjen tjedan. Dosta sam naučio o finskoj povijesti, ljudima i navikama, ali sam i u razgovoru s ostalim sudionicima prikupio interesantne povijesne informacije o Belgiji, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Mađarskoj te skinuo kapu Dariju, talijansko-njemačkom ISHA dinosauru koji barata hrvatskim bolje od nekih mojih kolega s godine. Stekao sam nova prijateljstva, nove pratitelje na Instagramu i što je najvažnije; iskustvo, koje ću implementirati u buduće povijesne bitke Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“. Do siječnja i novogodišnjeg seminara u Zagrebu; moi moi kaverit.

autor: Blaž Ševo

foto: Blaž Ševo, ISHA International, ISHA Helsinki

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.