image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Warning: imagecreatefromjpeg(): gd-jpeg, libjpeg: recoverable error: Invalid SOS parameters for sequential JPEG in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/plugins/content/jw_sig/jw_sig/includes/helper.php on line 123

Warning: imagecreatefromjpeg(): '/www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/images/slike/2017_dealing_with_the_past/Dealing_with_the_Past_06.jpg' is not a valid JPEG file in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/plugins/content/jw_sig/jw_sig/includes/helper.php on line 123

“Dealing with the Past” – sudjelovanje o studijskoj razmjeni u Rožajama 

(Rožaje, 23. – 25. lipnja 2017.) i posjet Sarajevu

Radionica Dealing with the Past“ održana je 23. – 25. lipnja 2017. godine u Crnoj Gori u organizaciji Inicijative za ljudska prava. U ime naše Udruge u njoj je sudjelovala naša članica, Anamarija Bašić, ujedno i autorica ovog teksta. Cilj radionice bio je upoznati mlade iz regije o zločinima koji su se dogodili u Crnoj Gori tijekom 90-ih, dok Crna Gora službeno ne priznaje sudjelovanje u ratu. Na radionici su sudjelovali mladi iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Kosova.

Nakon što smo u Rožaje stigli preko Sarajeva (hrvatska i bosanska „delegacija“), susret je započeo otvorenjem u zgradi Općine Rožaje i pozdravnim govorom Edina Nurkovića, načelnika Općine Rožaje, dok je u ime podružnice Inicijative za ljudska prava u Crnoj Gori to učinio koordinator radionice Edin Koljenović.

Sutradan je Ajša Hadžibegović, menadžerica Građanskog saveza u Crnoj Gori održala predavanja o ratnim zločinima u kojima su sudjelovali građani Crne Gore. Riječ je o napadu na Dubrovnik, odvođenju ljudi iz Dubrovnika u logor Morin, zločinu u Kaluđerskom Lazu u kojoj je tadašnja Jugoslavenska vojska 1999. godine ubila 22 albanska civila koji su tu prebjegli s Kosova te zločin u Bukovici protiv Bošnjaka 1992./1993. godine. Predavanje je bilo interaktivno te se svatko od sudionika trebao predstaviti i reći razloge prijave za sudjelovanje u ovoj radionici te u ime koje organizacije dolazi.

Nakon predavanja uslijedio je posjet Ganića kuli tj. njezinoj rekonstrukciji u kojoj je smješten svojevrsni etnografski muzej tog dijela Crne Gore. U popodnevnim satima posjetili smo Kaluđerski Laz, točnije mjesto na kojem se 18. lipnja 1999. dogodio navedeni zločin. To je selo smješteno na samom izvoru rijeke Ibar prema kojem se lokalno stanovništvo ne odnosi ponajbolje jer je s druge strane mosta niknulo divlje odlagalište otpada. Na navedenom mjestu nema nikakva spomenika, već samo nasumično ovješena albanska zastava s datumom zločina i vijencem cvijeća. Tamo su nam svoja svjedočanstva o navedenom zločinu ispričali tadašnji zapovjednik policije Šemso Dedeić i novinar tj. ratni reporter Sead Sedaković.

Nakon ovog povratka u prošlost uslijedio je posjet Ahmici i planinarenje. Ipak, do vrha smo stigli džipovima zahvaljujući Džip-klubu Rožaje koji su nam na toj predivnoj planini priredili obilati i jako ukusni ručak. Dio naše grupe u džipovima je otišao na još veće visine, ali nažalost nije bilo mjesta za sve da bismo došli do vrha.

Posljednjeg dana razmjene pogledali smo dokumentarni film Bukovica koji je tematizirao zločin nad Bošnjacima 1992/1993. godine. Nakon filma uslijedila je rasprava s Milanom Radovićem, također članom Građanskog saveza Crne Gore o stajalištu Crne Gore o zločinu te o tome što Savez poduzima da se ta situacija promijeni i da se odgovorni privedu.

Program je završio predstavljanjem Ureda za regionalnu suradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office tj. RYCO-a) u izvedbi Jovane Prusine, članice Inicijative iz Srbije. Ured je s radom započeo u srpnju ove godine, a cilj mu je razmjena mladih iz regije koje će se ostvarivati u različitim projektima iz različitih područja (kultura, znanost, obrazovanje, sport itd.). Ured ima središte u Tirani, a tajništvo u Beogradu. U njegovu radu sudjeluju predstavnici Ministarstva obrazovanja te mladih Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Albanije. Svaka od Vlada navedenih država izdvojila je dio novaca u te svrhe dok će se budžet s godinama povećavati. Hrvatska još nije potpisala pristupnicu RYCO-u te podružnica Inicijative iz Hrvatske radi na tome.

Po završetku programa hrvatska i bosanska „delegacija“ uputile su se natrag u Sarajevo, dok se naš kolega Ante Pereža uputio u Zagreb preko Beograda. Tamo su nas dočekale naše kolege povjesničari iz ISHA-e Skopje, Nikola Ćirić i Borche Nikolov, koji su u Sarajevu studirali turski jezik te Nikola Puharević, predstavnik Inicijative iz Hrvatske. Naš dragi Nikola Ćirić bio je kolegici iz Zagreba Emini Đurašević, Nikoli i meni lokalni vodič. Posjetili smo centar Sarajeva, Baščaršiju, i popili smo vodu sa Sebilja i s česme ispred Gazi Huserbegove džamije kako bismo se opet vratili u Sarajevo. Također, obišli smo Muzej sevdaha, aškenašku i sefardsku sinagogu, Ali-pašinu džamiju, katedralu Srca Isusova, Muzej Srebrenice… Popeli smo se na Žutu tabiju odakle puca pogled na cijelo Sarajevo i posjetili grob Alije Izetbegovića. Vidjeli smo i Latinsku ćupriju ispred koje je Gavrilo Princip izvršio atentat na Franju Ferdinanda i njegovu Sofiju te brojne druga mjesta i zanimljivosti jer je Nikola zaista bio detaljan vodič. U gradu spoju islamske tradicije, austrijske secesije i socijalističke arhitekture isprobali smo i tradicionalne specijalitete: burek, sirnicu, zeljanicu i krumpirušu te ćevape koji su bili „Čista petica“ kao što i sam naziv ćevabdžinice kaže.

Nakon zanimljivog vikenda, pune dojmova, naši su se putevi razišli na autobusnom kolodvoru u Sarajevu: kolegica je krenula za Zagreb, a ja sam se uputila prema Splitu. Hvala Inicijativi i Nikoli Puhariću na pozivu našoj Udruzi za sudjelovanje na ovoj razmjeni i na nezaboravnom iskustvu koje je rodilo neka nova poznanstva i prijateljstva te dragom kolegi Nikoli Ćiriću na vremenu, strpljenju i odličnom provodu u Sarajevu. Vidimo se opet!

autorica: Anamarija Bašić 

{gallery}slike/2017_dealing_with_the_past{/gallery}

foto: sudionici radionice "Dealing with the Past"

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.