image1

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Drugi okrugli stol studija povijesti u RH

Od 28. do 31. listopada 2015. godine u organizaciji Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ održan je Drugi okrugli stol studija povijesti u Republici Hrvatskoj. Taj skup studenata povijesti održao se u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu. Na skupu su prisustvovali studenti povijesti sa sedam sveučilišta u Hrvatskoj na kojima djeluje Odsjek/Odjel za povijest: Filozofskog fakulteta u Splitu, Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskog fakulteta u Osijeku, Filozofskog fakulteta u Rijeci, Filozofskog fakulteta u Puli te Filozofskog fakulteta u Zadru.

Na Okruglom stolu povjesničari iz svih krajeva Republike Hrvatske opisali su uvjete studiranja na matičnim fakultetima te zajednički pokušali zaključiti koje su moguće promjene na fakultetima. Tom temom obuhvaćena je lokacija/e fakulteta, blizina studentskih menzi, odnosi i komunikacija s profesorima, aktivnost u studentskim udrugama, mogućnost objavljivanja studentskih radova (povijesne tematike) u stručnim časopisima, važnost terenske nastave za studij povijesti, posjete kulturnim institucijama te praksa u istima (arhivi, muzeji), važnost studija povijesti za lokalnu zajednicu (grad, općinu, županiju) te nesrazmjer teorije i prakse na profesorskom usmjerenju studija povijesti. Još jedna od tema koja je dotaknuta, mogućnost je razmjene studenata na razini Republike Hrvatske te mogućnost organiziranih posjeta studenata i profesora jednoga fakulteta/odsjeka drugom.

Osim glavne rasprave o studiranju povijesti u Hrvatskoj, četverodnevni program obogaćen je književnopovijesnim kvizom u kavani „Marcvs Marvlvs Spalatensis“, te razgledavanjem Splita i izletom u Salonu i Klis gdje je povjesničare ugostila povijesna postrojba „Kliški uskoci“ uz prigodni program. Splitski studenti zaista su se potrudili dočarati kolegama uvjete studiranja na Filozofskom fakultetu u Splitu, vodeći ih po prostorijama u kojima se nastava odvija, fakultetskoj knjižnici te splitskim menzama.

Na kraju susreta sudionici su sastavili prijedloge za poboljšanje uvjeta studiranja povijesti te ih poslali na adresu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. U pismu su upozorili na teškoće s kojima se suočavaju na svom matičnom fakultetu, ali naveli su i neke prijedloge poboljšanja koji se tiču svih hrvatskih studenata poput uvođenja studentskih popusta u restorane, trgovine, povećanje sredstava za studentske projekte, posjeta jednoga fakulteta drugima te organizacije razmjene studenata na razini Hrvatske, poput malog hrvatskog Erasmusa.

Cijeli susret odvio se pod pokroviteljstvom Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Splitu, grafičkog poduzeća „Obris“ te Splitsko-dalmatinske županije.

Za domaćina Trećeg okruglog stola studija povijesti u Republici Hrvatskoj odabran je Osijek.

autorica: Anamarija Bašić

foto: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.